ahnel 發表於 2013-7-4 12:04

影友常犯七個錯誤

1. 提供免費攝影服務 - 有好多人覺得自己又係業餘,反正相機又買左響度,免費幫人影吓野冇所謂啦。錦你遲早會後悔,因為人地只會覺得你易話為,錦就不斷搵你影免費相。

2.太怕醜 - 由其是街拍o既時候,怕醜只會令你錯過好多好題材。

3. 用錯mode - 影之前唔記得睇睇部機係咩setting,例如上次影用左高ISO,今次大白天唔記得set番低ISO,唔小心擰左去M-mode結果校極EV都冇反應等等,相信大家都有機會試過。

4. 鏡頭太污糟 - 不過我覺得哩樣唔太重要,反而有一次我影完冇攞支鏡出黎清,唔記得留左響相機袋,過左一排支鏡發霉......

5. 唔記得叉電又或者冇帶memory咭 - 唔駛講哩樣個個都應該試過。

6. 冇好好backup相 - 依家用digital出去影一轉,閒閒地都幾百張,backup好D相都係一個學問。

7. 跌爆相機或者鏡 - 跌......就總有試過......爆就好彩未試過。

Source by PetaPixel

eric_on 發表於 2013-7-4 12:30

5. 唔記得叉電又或者冇帶memory咭 - 唔駛講哩樣個個都應該試過
呢樣經常發生....{:6_168:}

ykluk 發表於 2013-7-4 12:53

小弟近期常遇到既錯誤: 比啲攝影版主同粉棍老版友經常取笑然後以後連相都唔敢影.....{:8_370:}

Raphael 發表於 2013-7-5 18:24

反而見得最多既錯誤.......
搏命影, 重量不重質, 似拍片多過似影相, 張張都無用心構圖
諗住影幾百張, 點都有幾張見得人

teddyng637 發表於 2013-7-6 03:02

好多時都係自己經常犯錯 {:6_211:}{:6_211:}

HOHOHO 發表於 2013-7-8 13:40

Raphael 發表於 2013-7-5 18:24 static/image/common/back.gif
反而見得最多既錯誤.......
搏命影, 重量不重質, 似拍片多過似影相, 張張都無用心構圖
諗住影幾百張, 點都 ...

agree!{:6_193:}

frankiechan 發表於 2013-7-10 20:51

Thanks your sharing!非常好的提點!{:6_193:}

dirtool 發表於 2013-7-12 20:01

{:6_193:}
1同2好認同

kingstart 發表於 2013-7-14 21:29

thanks for sharing...

bigair 發表於 2013-7-18 00:40

我又無成日發生以上問題喎,淨係試過無帶memory card兩三次{:6_234:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 影友常犯七個錯誤

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。