Tomy 發表於 2013-7-3 22:00

Carl Zeiss 卡爾‧蔡司 召集區

Carl Zeiss 卡爾‧蔡司召集區

夢魅以求食菜頭.

35mm ZF.2

Tomy 發表於 2013-7-3 22:18

留位上圖.

titus614 發表於 2013-7-4 11:00

我都留意緊想入支中距離人像定焦鏡50mm or 85mm...唔知買返Canon "L"鏡好還是玩下手動試下蔡司既鏡好...師兄有冇咩comment呢 ? 如果唔介意手動其實係咪蔡司啲色彩層次比L鏡更豐富呢 ? ~~Thx !!

Tomy 發表於 2013-7-6 15:48

mingo 發表於 2013-7-6 11:06 static/image/common/back.gif
兩張相都應該用了cpl鏡嗎?
我都去淘寶買左個cpl鏡幾十蚊好抵買
我應該都可以做到相同效果啦...

無落CPL喔,不過就買咗塊B&W嘜鬼 XS Pro納米鍍膜保護鏡比條菜食,
sale屎話防反光同防炫光效果更好wor.....
當日陽光普照,藍天白雲,
下午約五點,第一張順光影,已出到好籃嘅天空,
第二張刻意迎向太陽,試試D炫光較果如何.{:1_253:}

Tomy 發表於 2013-7-6 15:54

titus614 發表於 2013-7-4 11:00 static/image/common/back.gif
我都留意緊想入支中距離人像定焦鏡50mm or 85mm...唔知買返Canon "L"鏡好還是玩下手動試下蔡司既鏡好...師 ...

個人愚見,論顏色應該紅圈定蕉鏡比蔡司濃,

而通透度、或者在陰天嘅環境,應該蔡司略優.      {:1_254:}

eric1512 發表於 2013-7-10 21:57

強{:6_132:}

mike384 發表於 2013-7-11 09:14

titus614 發表於 2013-7-4 11:00 static/image/common/back.gif
我都留意緊想入支中距離人像定焦鏡50mm or 85mm...唔知買返Canon "L"鏡好還是玩下手動試下蔡司既鏡好...師 ...

唔介意手動的話, LEICA R MOUNT的鏡都可以諗下, 色濃, 層次豐富~

sam2004 發表於 2013-7-11 09:17

我也剛吃菜{:6_242:}

sam2004 發表於 2013-7-11 09:21

mike384 發表於 2013-7-11 09:14 static/image/common/back.gif
唔介意手動的話, LEICA R MOUNT的鏡都可以諗下, 色濃, 層次豐富~

加版E55 50/2 cp值最高, 底玩{:6_193:}
R85 1.4已天價
Leica 試过後回唔到頭,小心!

Tomy 發表於 2013-7-11 09:34

sam2004 發表於 2013-7-11 09:17 static/image/common/back.gif
我也剛吃菜

我也是剛吃毒菜的。 {:6_182:}
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: Carl Zeiss 卡爾‧蔡司 召集區

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。