747-300 發表於 2013-7-3 13:44

需要調高嗎?

事源:上個星期日先得閑搞一搞個後置既位置,由單元向前置改成單元面對面再向埋皇帝位.成個音場唔同曬,D環繞聲返曬黎,好正斗!之但係,係auto set之後個後置調咗去81dB(應該係地方細既關係) 又不能再調低,而前,中置係75dB. 當睇戲時前,中置比後置細聲.西片唔明顯,但港產片明顯D. 咁我應唔應該將前,中置調高1-2dB去就後置呢?
            thank you~~

chhanthony 發表於 2013-7-3 13:53

係唔係用音壓計度出嚟係81dB?而前置係75dB?

sunday706 發表於 2013-7-3 14:24

如果你sofa貼牆, 應該將Sofa拉前1~2呎. 重新再調機, 包你D包圍勁感及成個音場即時平衡曬.

YYSKY 發表於 2013-7-3 14:38

個咪應該放實際聽位及高度才用Auto Setup喎。

我都是喇叭向自己耳仔的。

dpcs 發表於 2013-7-3 15:02

調不低後置分貝,可以調高前中置去拉到平均。

747-300 發表於 2013-7-3 15:27

chhanthony 發表於 2013-7-3 13:53 static/image/common/back.gif
係唔係用音壓計度出嚟係81dB?而前置係75dB?

係呀! 用音壓計度出嚟呀! chhanthony兄

747-300 發表於 2013-7-3 15:30

sunday706 發表於 2013-7-3 14:24 static/image/common/back.gif
如果你sofa貼牆, 應該將Sofa拉前1~2呎. 重新再調機, 包你D包圍勁感及成個音場即時平衡曬. ...

明白~sunday706兄

747-300 發表於 2013-7-3 15:40

YYSKY 發表於 2013-7-3 14:38 static/image/common/back.gif
個咪應該放實際聽位及高度才用Auto Setup喎。

我都是喇叭向自己耳仔的。

有呀! 我將個咪放係三腳架上auto setup㗎,應該個空間太細所以先至係咁

chhanthony 發表於 2013-7-3 15:42

747-300 發表於 2013-7-3 15:27 static/image/common/back.gif
係呀! 用音壓計度出嚟呀! chhanthony兄

我會用音壓計將所有聲道set返同一音壓。

747-300 發表於 2013-7-3 15:43

dpcs 發表於 2013-7-3 15:02 static/image/common/back.gif
調不低後置分貝,可以調高前中置去拉到平均。

係啦~我都諗住調高佢,不過上黎問一問大家,調高佢O唔OK咁。
頁: [1] 2
查看完整版本: 需要調高嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。