kelvinlai928 發表於 2013-6-28 18:11

想問小弟,用SE535 配IPC 用咩amp好

用SE535 配IPC 用咩amp好
我預$四千左右
有諗過sony pha-1 / p51
邊部好,有沒其他介紹,我想人聲出啲同個bass 沉而實(唔好似beats audio hf個種feel)
最好可以令到個包圍感同現埸感強啲!

mrenvy 發表於 2013-6-29 08:13

No amp is required for SE535.

kelvinlai928 發表於 2013-6-29 10:08

mrenvy 發表於 2013-6-29 08:13 static/image/common/back.gif

咁應該醒Dac?

calcal 發表於 2013-6-29 13:06

直推我覺得夠玩. 真係想錦上添花的話我覺得最適合都係p51.

guppyguppyguppy 發表於 2013-6-29 13:24

mrenvy 發表於 2013-6-29 08:13 static/image/common/back.gif

真的不能認同太多

guppyguppyguppy 發表於 2013-6-29 13:37

樓主
首先要問問你, 你聽咩歌多?
我當你主力聽POP, 有時聽下LIVE, 多數係聽女毒
535係用原裝線嗎?
如果係, 不如先換左線先
至於線材, 真係好難講實咩好, 因為有D人愛激D亮D活躍D, 銀線會做到
如果愛韻味, 柔D, 暖D, 可以選銅線
如果想兩邊都有D, 可以選銅銀線

如果已經換左線都覺得唔夠玩
上AMP, 要考慮535既本性, 就係無BASS, 中高頻主力, 橫向主導, 背景唔會好清, 人聲主流
如你選用P51, 過機線要配得好準確, 因為P51又係主力中高頻, BASS有, 但唔係多果種, 而且配535會有過激過衝既感覺
SONY PH-1 係唔錯, 有返一份味道係度, 暖暖柔柔, 幾舒服, 好鬼SONY味精FEEL

其實IPC係一部, 無味無道無乜分析力平線上表演既PLAYER
師兄如果唔係為左佢容量, 而又唔係獨愛AIFF檔的話
不如換PLAYER好過加AMP
因為IPC個解碼真係好有力限, 買AMP幾乎都要買DAC先會有大躍進

以上是小弟玩左IPC+(P4, PB2, P51, VIZORGE PUE, 71A)+(SXC, TWAG V2, CRYSTAL CABLE)+535R+(BA巴德MK2, 澤豐阿波羅, BA瓦哈拉) 所得出既感覺
當然小弟而家已經無用IPC了

最後, 先了解自己愛什麼, 及手上耳機既特性, 再搵器材去改善不足及提升優點才是真正玩耳機的樂趣
{:9_409:}

ac2013 發表於 2013-6-29 15:41

樓上師兄分釋得好,我亦將快入去535嘅毒圈,喜獲參考,領教了!

kelvinlai928 發表於 2013-6-29 16:08

guppyguppyguppy 發表於 2013-6-29 13:37 static/image/common/back.gif
樓主
首先要問問你, 你聽咩歌多?
我當你主力聽POP, 有時聽下LIVE, 多數係聽女毒

類近外語歌,英文歌較多,但是我想問有咩player 好用,我主要play flac檔,我暫時用住原裝線先

patkwok 發表於 2013-6-29 16:31

kelvinlai928 發表於 2013-6-29 16:08
類近外語歌,英文歌較多,但是我想問有咩player 好用,我主要play flac檔,我暫時用住原裝線先 ...

你用flac既話,唔駛用ipc
Ipc唔support flac
要convert

guppyguppyguppy 發表於 2013-6-29 16:53

ac2013 發表於 2013-6-29 15:41 static/image/common/back.gif
樓上師兄分釋得好,我亦將快入去535嘅毒圈,喜獲參考,領教了!

記得用535唔好要求會有IE7, 8, 80, 800 既BASS
{:8_362:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 想問小弟,用SE535 配IPC 用咩amp好

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。