keke323 發表於 2013-6-28 09:24

YYSKY 發表於 2013-6-28 02:47 static/image/common/back.gif
幾入門幾初哥都不要玩套裝機,除非當裝飾品襯下間屋,

好多時新仔諗住快靚正成套買,無認知道呢樣係另類 ...

sky兄.....有時呢關可能係好多新手必經之路....(絕對無意冒犯樓主....我自己細佬都係用緊LG套裝機{:8_374:} )
起初諗住唔想用太多既錢有得玩就算.....所以套裝機當時的確係首選
試諗下....如果唔玩套裝機真係分開每件喇叭/amp/bdp/喇叭線/hdmi/rca.....
當你線材唔好用貴野住.....加加埋埋起碼最小都要 1-2萬蚊先落到樓...
真係會好肉赤的.....{:6_125:}

LCPD 發表於 2013-6-28 09:38

師兄要upgrage,
筆直預$13k~15k到啦,
如果想改善,有心玩的話,
15k都係入門價。
去格價網睇下自己想要既野咩價先,
之後就上黎問下邊樣好,
邊度平,安全呢d。

入門基本要換:
1.AMP
2.BDP
3.5.1組合或散買5隻spk+subwoofer
4.Subwoofer
5.HDMI×2
6.Sub cable
7.Spk cable

温馨提示:上得76好快換野,入手前請三思。{:9_422:}

keke323 發表於 2013-6-28 09:48

lawzelda 發表於 2013-6-28 02:43 static/image/common/back.gif
師兄,甘夜呀,呢度好似越夜精彩

咁岩啫 {:8_374:}

mikemike 發表於 2013-6-28 10:26

其實可以換amp先, lg個部用hdmi/光纖入amp當bdp先, 問題係lg d speaker駁唔駁到amp

chhanthony 發表於 2013-6-28 11:51

留意一般套裝機嘅speaker接主機嘅接頭都係用自家格式同一般AV AMP嘅格式唔同,
如果剪頭用裸線要留意相位問題,而Sub-woofer亦係另一個問題,
最後係套裝speaker可承受功率問題。
如果樓主係新手對以上嘅問題全無概念,
我個conclusion係: {:1_345:}重新入手AV AMP同所speakers包括sub-woofer,只留主機(如果部主機可當Blu-ray player用)

oxgoodjob 發表於 2013-6-28 21:11

多謝咁多位ching既回覆
我諗好多我應該係好多新手既寫照{:8_386:}
買套裝機果陣諗住效果已經唔錯 夠用就得
點知用用下就身痕想upgrade{:8_369:}

其實短時間內可能under5K budget先 (易D通過女人審批{:6_183:})
btw... 如果upgrade amp, 變左連十仔都要一次過up埋{:8_385:}
d喇叭4ohm又用唔用得番呢??

tony019002 發表於 2013-6-29 00:12

我同ching同case
又係套裝5。1
想upgrade
不過我藍光碟機同5。1係分開的

keke323 發表於 2013-6-29 00:20

oxgoodjob 發表於 2013-6-28 21:11 static/image/common/back.gif
我諗好多我應該係好多新手既寫照

無辦法.....多數新手既必經之路 {:6_180:}

keke323 發表於 2013-6-29 00:22

oxgoodjob 發表於 2013-6-28 21:11 static/image/common/back.gif

我睇過套 hb905taw....最衰佢前置唔算細隻.....如果唔係拎佢黎做後置可以頂住擋先....
不過佢連埋個腳架都幾大隻下 {:6_123:}

keke323 發表於 2013-6-29 00:23

唯一可以(暫時)留低既可能得隻中置 {:6_146:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 套裝機升級選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。