gerrard 發表於 2013-6-27 04:35

ProAc Response D18 vs Elac FS247

呢輪周圍去睇喇叭, 睇到頭都暈, 今日睇中兩對喇叭, 決定咗就去扑鎚唔再睇.

兩對價位差唔多, 睇戲及聽歌兩用, 邊對效果最好? 兩對喇叭是否屬於不太難推?

http://www.proac-loudspeakers.com/html_files/Speakers.php?Range=Response&Speaker=ResponseD18

http://www.elac.com/en/products/Line_240/FS_247/index.php

YYSKY 發表於 2013-6-27 07:01

齋睇樣三單元一定靚聲啲啦,隻高音係鋁帶我都好想試試。

顏色方面唔係黑色鋼琴潻就仲正。

angusluk 發表於 2013-6-27 07:07

Elac is good for movie than proac

manKi 發表於 2013-6-27 09:26

'睇戲及聽歌兩用"... Elac + 三單元的確比較全面 {:6_193:}

jason1969 發表於 2013-6-27 09:36

ELac FS 247{:6_193:}睇戲聽歌一流{:6_238:}

ykluk 發表於 2013-6-27 10:20

2對喇叭取向唔同, 真係要睇CHING口味先得....{:8_395:}

Elac快聲底分析好, 睇戲一定好過Proac, 不過小弟比較鍾意Proac聽歌, 始終比Elac慢聲少少但又有啲感情, 聽歌分析定位都唔錯....但睇戲就要CHING諗諗....

比我就會揀ProAc, 當然係個人喜好啦, 睇戲我都唔mind比較Elac慢少少, 因為配撘返全套system, 就算全部都係慢少少都係自己感覺, 我睇戲反而驚太快, 好似全套MK或者Procella我自己有少少頂唔蒲....{:8_374:}

keke323 發表於 2013-6-27 10:27

個人喜歡 ELac FS 247 {:6_122:}

manKi 發表於 2013-6-27 11:05

ykluk 發表於 2013-6-27 10:20 static/image/common/back.gif
2對喇叭取向唔同, 真係要睇CHING口味先得....

Elac快聲底分析好, 睇戲一定好過Proac, 不過小弟比 ...

'當然係個人喜好啦, 睇戲我都唔mind比較Elac慢少少" ...小弟口味都側重於音樂 {:6_193:}

ykluk 發表於 2013-6-27 11:13

manKi 發表於 2013-6-27 11:05 static/image/common/back.gif
'當然係個人喜好啦, 睇戲我都唔mind比較Elac慢少少" ...小弟口味都側重於音樂...

睇你既805D都知啦~~!! {:8_368:}

ykluk 發表於 2013-6-27 11:15

講多少少, 之前小弟都有諗過買D18嚟用晒比HIFI/AV, 不過思前想後又比各大CHING炳咗一輪又聽過FA之後, 都係決定等儲錢全分家.....{:8_388:}

要搵一對座地做晒2件事, 一定係會有一邊效果無咁好而要就一就, 咁就真係睇自己需要同喜好嚟決定喇~~!! {:9_421:}
頁: [1] 2
查看完整版本: ProAc Response D18 vs Elac FS247

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。