tanglapyan 發表於 2013-6-26 21:46

天龍友here...

manKi 發表於 2013-6-26 21:55

Denon 用家報到 {:6_210:} 定位,價格問題...各廠牌技術差不多,比較重要既實用功能大家都有

billy3310 發表於 2013-6-26 21:56

我都剛剛入左會做左天龍友

我諗少極都多過sony掛

gikifk 發表於 2013-6-26 22:21

Sony.......................AV簡直無人買,除左D平價迷尼套裝機

rt80 發表於 2013-6-26 22:41

點為之唔爭氣?
貴?

chanherry 發表於 2013-6-26 23:05

奄都係天龍死忠級fans!但唔係我離棄佢…而係佢出賣我!這帖大部份師兄都說中重點…自從賣左盤再合併馬仔後…對技術既追求已妥協…好老實技術上其實仲係停滯向4311既水平至今再無提升過…而且當全線產品棄用AB放大改用classD後…就連唯一優勢也放掉了…玩得denon唔多唔少都係建基於佢份厚實聲低…我由3歲已開始聽我姑姐套舊裝phono+deck+tuner+amp...聽呀爺話係最高級的了甚至我姑姐嫁後都要帶走呢套寶貝聽到今日!都係她影響下我由3600>A1sr>2308>4310>4311>3313>4520...可以好肯定講4311後既天龍已經唔再係天龍…無投入開發9.1,做個咩advance al24又想扮係al32…須知道al24出既2ch質量何止差al32九倍!A1都係呢樣野值錢…初階機更無眼睇~~從前就算1708,1509都一樣有A+Bspeaker out,multi ch in…再上官網睇下1912甚至2113背板…心都寒埋!再睇睇標價~~笑了…睬佢都傻既…走了!繼續捧場既真係俾份情意結縛住咋…我3313同4520咪係囉!4520…唔係真係咁差…應有既都盡有…但點解要我用5509都有找既$$買部3010都已做到哂既怪機?最令我唔順眼既係加咩lan router1開3丫…立即諗起sony ES...自稱可作lan分線集線係個令人自豪既獨家功能~~~死心了…

chanherry 發表於 2013-6-26 23:26

chanherry 發表於 2013-6-26 23:05 static/image/common/back.gif
奄都係天龍死忠級fans!但唔係我離棄佢…而係佢出賣我!這帖大部份師兄都說中重點…自從賣左盤再合併馬仔後… ...

但有樣野唔記得講…就係天龍既pma又唔似avr咁回塘法喎!一直都無試過但最近終於破處入手pma720…又幾精彩喎!
我唔知道但估佢應該分開2隊人去開發合併/影音的…現在我直頭用av bypass preout落720出前置…久違了的會心微笑!!
雖然都係classD[應該係,因為單手可拎起兩部]真想聽下2020會出D咩出黎!!

indesign 發表於 2013-6-27 17:24

出面sales 多數叫你買安記,上樓多數叫你買P記,就好似電器鋪間間叫你買三叔同L豬........

AV可樂 發表於 2013-6-27 18:10

chanherry 發表於 2013-6-26 23:26 static/image/common/back.gif
但有樣野唔記得講…就係天龍既pma又唔似avr咁回塘法喎!一直都無試過但最近終於破處入手pma720…又幾精彩 ...

天記主要死在兩个问题上..第一銷售是先给一個所謂經銷商.食一層价先.再分發比鋪賣.价位巳經升高左很多.再經店鋪賣就再升高D
到客人手里巳經是第三手价.仲有經銷商控制出货量玩价.試問点會好价...每次天記出新机定价比日本高好多.都唔明天記甘大公司D人諗咩.甘茄銷售方式巳經過時喇..呢個系第一個問题.

第二个問题.就系D所謂新机無新意.所有用料落一級.但型号升一級.明搶钱..今代X系我未睇過.不過都無興趣去睇.上一代更過份
BD經過部AV AMP后画面比直上電視差天共地.經過部AV AMP后画面灰色..真系有病..設計果条友應該拿去午鬥問候喇.講到声底
講真除左A1我好欣赏之外..天記真系無嘜直得欣賞..安記系因为直接比鋪賣货所以价位一直很亲民..仲有每一代的安記不段改声底
加新功能去打市場..完全系唔同做法..天記D人仲唔改就只有慢慢淘汱喇

chanherry 發表於 2013-6-28 01:23

indesign 發表於 2013-6-27 17:24 static/image/common/back.gif
出面sales 多數叫你買安記,上樓多數叫你買P記,就好似電器鋪間間叫你買三叔同L豬........ ...

您講既絕對係事實…而且係早向十年前已經有咁既現象!當然唔係因為真係安記靚哂……十多年前……大約1995——1996咁上下,當時係天龍既最高峰期,我買第一部denon avc3600向旺角搵左兩日先搵到……友乘全幢都冇現貨,而且我之前向度賴過安記DS939有陰影!結果都係番去女人街奶路臣,當時既代理旺角音響先買到……一直到而家有d&m都係咁吊高黎賣……可樂師兄都啱……一成不變係好大問題……今個聖誕我去買4520……估唔到會同當年一樣,搵幾日先搵到仲要等一個禮拜+貴1千先買到金色!唔同既係番黎越玩越冇癮都唔再係20年前果囘事!
好像走緊sony條路咁……所謂新機……已冇誠意可言……説穿了其實技術上完全冇改進過!唯一就只有denonlink4又改番75ohm再安個名……denonlinkHD!條cable又賣3千幾……都hdmi2.0仲用呢套呃錢?!鮮風都有pqls人地都jitterfree但只用hdmi……點睇師兄們?
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 點解依家少咗咁多人用天龍denon AMP?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。