bigair 發表於 2013-6-24 21:28

大家喜歡那種電影畫面比例

想統計下,依家有d藍光碟做16:9,方便大家在電視中看,但一般電影係再濶d,16:9都唔知係睇多了還是睇少了{:6_141:}
我自己就喜歡看1:2.35{:6_143:}

davis1998 發表於 2013-6-25 21:42

1:2.35,係戲院睇到1.78:1真係火都黎埋
左右螢幕用唔到,畫面縮小

當年好似為了吸引人入戲院,先採用2.35:1

bigair 發表於 2013-6-25 22:03

davis1998 發表於 2013-6-25 21:42 static/image/common/back.gif
1:2.35,係戲院睇到1.78:1真係火都黎埋
左右螢幕用唔到,畫面縮小

其實我好好奇,1:1.78係睇多左定睇少左,我諗要有兩隻碟一齊睇先會知

tennishk 發表於 2013-6-25 22:27

其實我唔鐘意16比9,如果套戲用傳統菲林拍攝,變了16比9,即係睇小左野!
不過而家都好小電影用菲林拍啦!起碼香港巳經冇用啦。

davis1998 發表於 2013-6-26 00:47

bigair 發表於 2013-6-25 22:03 static/image/common/back.gif
其實我好好奇,1:1.78係睇多左定睇少左,我諗要有兩隻碟一齊睇先會知

如果係2.35:1轉1.85:1,多數係放大PAN&SCAN,睇少左
不過都有例外,例如赤壁2、空軍一號
赤壁2 台版港版,google 下有比較

其實一般blu-ray都係跟番戲院播放版本的比例

bigair 發表於 2013-6-26 01:53

davis1998 發表於 2013-6-26 00:47 static/image/common/back.gif
如果係2.35:1轉1.85:1,多數係放大PAN&SCAN,睇少左
不過都有例外,例如赤壁2、空軍一號
赤壁2 台版港版 ...

即係話拍個時都有可能係16:9拍

YYSKY 發表於 2013-6-26 08:18

拍攝時一定用菲林格式的,左右邊緣位置預留空間的,用作剪裁更改不同畫面比例,尤其細畫面尺寸顯示器會睇少咗的,

因此畫面睇少咗但不影響構圖內容。

大家睇戲時留意下左右,再cut成16:9都唔影響表現內容的。

老五 發表於 2013-6-26 21:20

我覺得絕大部份電影都係16:9拍攝,為了遷就戲院上影才cut上cut下上影,所以我哋睇BD的比例係2.35:1,但在明珠台播就會完汁完味變返16:9,有圖為証…

bigair 發表於 2013-6-26 21:31

老五 發表於 2013-6-26 21:20 static/image/common/back.gif
我覺得絕大部份電影都係16:9拍攝,為了遷就戲院上影才cut上cut下上影,所以我哋睇BD的比例係2.35:1,但在 ...

E........ 16:9 反而睇多左{:6_193:} ,如果係咁就無乜所為啦

manKi 發表於 2013-6-26 22:02

老五 發表於 2013-6-26 21:20 static/image/common/back.gif
我覺得絕大部份電影都係16:9拍攝,為了遷就戲院上影才cut上cut下上影,所以我哋睇BD的比例係2.35:1,但在 ...

老五兄...同款電視,呢部Sharp 好鬼耐用 {:6_174:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 大家喜歡那種電影畫面比例

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。