hiyori 發表於 2013-6-24 13:11

斯路 發表於 2013-6-24 08:45 static/image/common/back.gif
咦 Sony 7550係咪即係國際版EX800ST? 呢隻我其實都幾有興趣想試試,可惜又係腦想試時心唔想去試,搞到而 ...

其實7550同ex800st不同聲的喔
EX800st的價位現在很合理,斯路兄有興趣就直接整對來試試sony的「監聽」入耳也不錯

回到主題,便攜耳放最近的新作真的不多,先說自己有興趣想試但未試到的

pico power
原因︰自己一直很喜歡pico中頻的迷人聲底和順滑耐聽,不知pico power表現能否更強,小巧設計和做功也很吸引,最大阻力的headamp的生產速度絕對會令人想放棄…看斯路兄等左半年為例,意味著他在pre order左右應該已經下了單...

meier quickstep
原因︰stepdance除了volume空間不足外我自己很喜歡的一台機,2stepdance改善了這點我已經很喜歡,我覺得meier的機百搭而且有著中性的音色和powerfu的presentation,如果同樣是自然中性的iqube 是elegance,那2stepdace可說是energetic,quickstep是2stepdance為基礎的進化版本,非常有興趣會是怎樣,如果對味應該會入來旁身

Lehmann Traveller(應未推出?)
原因︰備有獨特的低抗阻補償,這是現有的手提耳擴未見有的feature,很好奇出來的效果會是怎樣

舊機方面另一post再補(逃

loadinglove 發表於 2013-6-25 00:17

斯路 發表於 2013-6-24 08:45 static/image/common/back.gif
咦 Sony 7550係咪即係國際版EX800ST? 呢隻我其實都幾有興趣想試試,可惜又係腦想試時心唔想去試,搞到而 ...

7550/ex800st 我未見過有demo 不過價格唔算貴 不妨做一鑊勇者

升級我冇諗過 不過買多隻補足其他歌曲就成日諗(可惜我發現我耳道型狀太怪 大部份in ear都唔適合)

其中一個我幾欣賞的耳機就是 Monster Miles Davis Tribute

它的低頻非常獨特 好似識擴散咁 下潛亦深 有明顯殘響 但唔會多到頭痛 因為都算柔和

人聲高音捨棄了通透感和延伸 換來更有質感的聲音 別有一番味道

音場只有左右2人身位 前後1人身位 定位不明確 約略能分辦方向

但包圍感極優 不同於定位明確的w4r mmdt是由低音的量所營造的

樂器方面電子樂器比較有優勢 管樂的味道亦有交足功課 (我本人曾是玩trumpet的) 所以好肯定!

總結: 適合想轉下主流口味的人(現時唔建議買了 因QC差 保養又冇得1:1換番呢隻 如果2手好平可以考慮)

有人話mmdt的聲音朦 似有層布 我又冇咁既問題 可能佢地推力不足or用差的銅線做過機

Monster Miles Davis Trumpet 我覺得佢仍保留了一點Tribute的味道 但清淡太多了 唔岩我

呢篇我覺得完全晒離題...

c.m. 發表於 2013-6-25 02:21

loadinglove 發表於 2013-6-23 23:09 static/image/common/back.gif
好的amp:RSA P51
佢體積細、輕身、續航極長,3日冇熄都未用完電。
我認為P51只適合推入耳式,大耳牛只能推 ...

小弟都系用緊這部,絕對同意C兄說:體積細、輕身、續航極長
{:6_193:}
不過又真系力水差点。

muffy 發表於 2013-6-25 09:44

c.m. 發表於 2013-6-25 02:21 static/image/common/back.gif
小弟都系用緊這部,絕對同意C兄說:體積細、輕身、續航極長

不過又真系力水差点。 ...

其實P-51係我第一部貴價AMP
重記得果陣聽男聲真係一流!
但女毒就要數到shadow啦...

斯路 發表於 2013-6-25 11:22

RSA我都好一段時間無留意,自佢出balanced之後真係無再點睇。
行Balanced真係咁大改善?

c.m. 發表於 2013-6-27 00:22

muffy 發表於 2013-6-25 09:44 static/image/common/back.gif
其實P-51係我第一部貴價AMP
重記得果陣聽男聲真係一流!
但女毒就要數到shadow啦... ...

其實對P51又愛又恨。
除一步上AK120外,實在要輕便真很難放棄!
上星期試聽ALO international,ㄧ流AMP,價位又正,真有衝動。
但隨身袋就有點困難,固還未入手。

斯路 發表於 2013-6-27 00:49

c.m. 發表於 2013-6-27 00:22 static/image/common/back.gif
其實對P51又愛又恨。
上星期試聽ALO international,ㄧ流AMP,價位 ...

ALO耳放都比較少人分享呢
未知師兄會唔會可以簡評下?

以往見RX系列時QC問題以及有關壞機保養既customer service令我對ALO既耳放都有少少戒心呢

c.m. 發表於 2013-6-27 00:58

斯路 發表於 2013-6-27 00:49 static/image/common/back.gif
ALO耳放都比較少人分享呢
未知師兄會唔會可以簡評下?

小弟只系朋友及金耳X試過機{:6_122:}
其中選幾手低音較持出的曲去試

loadinglove 發表於 2013-6-27 01:26

c.m. 發表於 2013-6-27 00:22 static/image/common/back.gif
其實對P51又愛又恨。
上星期試聽ALO international,ㄧ流AMP,價位 ...

internetional用一陣就變暖蛋... 加上好重下
我覺得只可稱為便攜 唔可以叫隨身

hiyori 發表於 2013-6-27 01:38

loadinglove 發表於 2013-6-27 01:26 static/image/common/back.gif
internetional用一陣就變暖蛋... 加上好重下
我覺得只可稱為便攜 唔可以叫隨身 ...

師兄覺得international易不易受電波干擾?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 唔算好隨身既便攜耳放 總匯分享及討論帖

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。