toybidder2008 發表於 2013-6-23 20:47

老爺5.1入門組合想upgrade

十多年前的5.1組合如下:

AMPONKYO TX DS 676
前置 JMLAB Chorus LCR-700
中置 TANNOY MERCURY MC SPEAKER
十仔 HECO SPIRIT SUB 20
BDP CA 650 bd

想經濟升級 (budge有限), 玩吓dts-hd之類, 有乜推介, 除 amp外, 想換埋十仔! 中置有須要換嗎?因聽人講‧喇叭同amp要講匹配! 請各位師兄高人賜教! Thanks.{:6_195:}

toybidder2008 發表於 2013-6-24 18:35

有冇師兄大大俾吓意見?{:1_247:}

小仲 發表於 2013-6-24 18:43

其實除左部AMP唔十卜新解碼,師兄對而家套機有乜不滿?

你要講下想要D乜其他師兄先知點幫你

ykluk 發表於 2013-6-24 19:15

雖然CHING部Cambridge Audio Azur 650BD出到Dolby True HD, Dolby Digital Plus, DTS-HD Master Audio同DTS-HD, 不過無3D, 唔知CHING你會keep住用CA定係會換? 如果唔玩3D就無所謂, 基本上宜家新既AV AMP都SUPPORT到Dolby True HD, Dolby Digital Plus, DTS-HD Master Audio同DTS-HD. 睇吓你鍾意咩音色咩效果, 簡單啲用返CA既Azur 551R 7.1 HDMI AV Receiver都好好. {:9_421:}

不過唔知CHING係玩緊3.1定5.1, 唔見你有LIST埋後置....喇叭同十仔就要睇吓CHING你對現狀有咩感覺同欠啲乜, 當然最重要係睇BUDGET啦~~!! {:6_142:}

toybidder2008 發表於 2013-6-24 21:20

多謝樓上兩位師兄!650bd會keep住用,不會轉3d了!宜家睇戲唔多感受到低頻嘅壓迫感,人聲唔多突出,包圍感唔夠!係入門級關係?CA 551都好似要8k!over budge了!還望師兄指点!
頁: [1]
查看完整版本: 老爺5.1入門組合想upgrade

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。