chhanthony 發表於 2013-6-19 17:49

4Ktv 發表於 2013-6-19 17:41 static/image/common/back.gif
我二十幾年前都有set cheap cheap 山水/Marantz 2 channel 套裝機, 跟住停咗又去返睇 AV 更過引, 而家又 ...

4ktv兄

如果你有玩兩聲道經驗一定會知度好聲比重一定係喇叭>訊源>前級>後級
如果你重視聽歌表現一定係要自己出去聽下,因為兩聲道好唔好聽把尺比多聲道大好多,
而前級放大對音色十分重要,反而後級係其次。老闆話夾,好聲,但你唔啱聽,佢又唔退錢畀你。

另一重點係部CD/SACD/DAC,Oppo 95未必係一部好嘅CD機、佢始終係一部宇宙盤。

4ktv兄

可唔可以講下現時嘅器材? 可以收窄範圍再出去試聽。

4Ktv 發表於 2013-6-19 17:51

jason1969 發表於 2013-6-19 17:48 static/image/common/back.gif
不如諗下玩monoblock power amp

Ching
    樣樣都係錢, 我又未去到呢個境界, 可能我都聽唔出分別, 但荷包輕咗就一定知分別.

4Ktv 發表於 2013-6-19 18:04

chhanthony 發表於 2013-6-19 17:49 static/image/common/back.gif
4ktv兄

如果你有玩兩聲道經驗一定會知度好聲比重一定係喇叭>訊源>前級>後級

邊度有兩聲道經驗, 以前所謂山水 all in one 再加隻黑膠唱盤, 人有我有要呢識女仔跳tango啫, 邊有去研究過, 不過真係要出去聽下先, oppo 我知係宇宙盤, 差小小, 但暫時又唔會買部 exoteric 返呢, 所以我跟你將 D SACD 轉去 DSF, 日本訂咗部 FOSTEX A8 DSD Dac 返呢已3星期, 但仲未去試, 你要唔要玩下先, 我借比你玩完先比返我, 你有經驗玩開 Dac, 到時你教返我仲好

pac 發表於 2013-6-19 18:30

4Ktv 發表於 2013-6-19 17:49 static/image/common/back.gif
正正就是我部 Processor 同時有 XLR及RCA Output, Power Amp 亦同時有 XLR及RCA Input, 都想試用2 條 Spe ...

我是用之前的9 CHANNA, AMP 5500試的,照計多聲道後級你俾它甚麼便出甚麼,所以應該不會有問題的

chhanthony 發表於 2013-6-19 19:52

4Ktv 發表於 2013-6-19 18:04 static/image/common/back.gif
邊度有兩聲道經驗, 以前所謂山水 all in one 再加隻黑膠唱盤, 人有我有要呢識女仔跳tango啫, 邊有去研究 ...

Fostex A8 正喎
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 買多部s550i 做半分家駁法, 但駁法可能有些亂不合邏輯

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。