小瑟 發表於 2013-6-18 15:53

OPPO BDP-103 行GIGE LAN囉FILE睇竟然會窒???

話說係咁既, 之前部SYONOLGY 209放係房經條CAT5行 100MB咁出廳部 103睇 MOVIE, 係OK的, 因為 ROUTER係廳出面, 咁為左想再快D, 我就將部 NAS 囉左出廳用勒, 諗住部NAS插返入去行 1G NETWORK, 點都會快好多, 一定順啦!!!!! 點知..........竟然尋晚睇MY WAY, 中段窒到亞媽都唔認得!!!{:6_191:}

起初懷疑會唔會個 DLINK DIR-655想打柴, 但話哂隻GIGE ROUTER都只係買左二年都冇, 冇啦咁快打柴卦, 就係咁, 係公司囉左部 10/100既ROUTER返去試, 再囉埋D CAT6 CABLE返去同佢死過......{:6_173:}

點知, 換左ROUTER, 換埋 CABLE, 都係咁, 上網爬文, 都唔覺有人有呢個問題, 最後, 入去NAS既SETTING睇下先, 想起MTU對 NETWORK都好大影響, 最後係咁多個TESTING中, 將個MTU SETTING去 "開始 JUMBO FRAME 及 將MTU SET 9000", 咁先成功可以睇到暢通冇再窒!!!!!

之後, 我就再次試下谷行佢, 囉隻少年PI 3D來試下經NAS PLAY, 唔知係咪始終部NAS太炸, D DATA扯到去 5MB已經好似到頂咁, 當少年PI 既 BITRATE去到 39MB左右時, 終於都窒了, 但睇 2D PI又冇事............{:6_140:}

呢二晚, 就係為左攪呢件野, 每晚喂完奶之後, 11:00左右就開始做實驗, 攪到依家日頭成日都想訓想訓咁~~~~{:6_168:} {:6_168:}{:6_168:}{:6_168:}{:6_168:}{:6_168:}{:6_168:}
(Post76 Android 手機版送出)

ykluk 發表於 2013-6-18 16:03

我都係103, 我都係GIGA LAN, 不過我只係攞過啲細FILE, 未試過成套bluray片咁link, 真係唔知有啲咁既事....{:8_395:}

我睇片都係睇返bluray唔用file~~!! {:9_436:}

小瑟 發表於 2013-6-18 16:04

ykluk 發表於 2013-6-18 16:03 static/image/common/back.gif
我都係103, 我都係GIGA LAN, 不過我只係攞過啲細FILE, 未試過成套bluray片咁link, 真係唔知有啲咁既事....{ ...

細FILE我一D都唔擔心啦, 自從我心愛既CLICK藍光無啦啦自動報廢之後, 我開始有將所以 BR FILE化既諗法呢~~~~{:6_128:}

csum123 發表於 2013-6-18 16:37

小瑟 發表於 2013-6-18 16:04 static/image/common/back.gif
細FILE我一D都唔擔心啦, 自從我心愛既CLICK藍光無啦啦自動報廢之後, 我開始有將所以 BR FILE化既諗法呢~~ ...

路过.....

唔知你個LAN Setting (全程 OPPO<-> ROUTER <-> NAS)有冇得SET. 如果有, 試吓全部硬改為1000/FULL.

david1503 發表於 2013-6-18 16:41

我真係好佩服又羨慕你地識得搞電腦!每次電腦有問題我都想喊……{:8_401:}見到小瑟兄樓上的圖,我完全睇唔明…實在很佩服!{:8_376:}

kenji00543 發表於 2013-6-18 16:43

用CAT7啦,又唔係貴

csum123 發表於 2013-6-18 16:53

csum123 發表於 2013-6-18 16:37 static/image/common/back.gif
路过.....

唔知你個LAN Setting (全程 OPPO ROUTERNAS)有冇得SET. 如果有, 試吓全部硬改為1000/FULL....

CHING, 如果你唔係全部野都係支持1000/FULL, 咁就要配对一吓.{:1_352:} 希望幫到手.

小瑟 發表於 2013-6-18 17:06

csum123 發表於 2013-6-18 16:37 static/image/common/back.gif
路过.....

唔知你個LAN Setting (全程 OPPO ROUTERNAS)有冇得SET. 如果有, 試吓全部硬改為1000/FULL....

OPPO<-冇得SET, 如果有我會SET死佢一個MTU之後 NAS跟就可以, 我部C200就可以大家SET死 1600 就安然無恙呢!!!

ROUTER<- SET WAN就有, LAN就真係冇

NAS <----呢個都冇, 擠1000就食1000, 只可以 SET MTU咁多多!!!!

小瑟 發表於 2013-6-18 17:07

david1503 發表於 2013-6-18 16:41 static/image/common/back.gif
我真係好佩服又羨慕你地識得搞電腦!每次電腦有問題我都想喊……見到小瑟兄樓上的圖,我完全睇唔 ...

DAVID哥你又唔好咁講啦, 做果行搵食既, 都係搵二餐, 你老哥果行可能你一講我即時收哂聲都唔頂呢, 有D時野你睇我好, 我睇你好之麻~~~{:6_193:}

小瑟 發表於 2013-6-18 17:08

kenji00543 發表於 2013-6-18 16:43 static/image/common/back.gif
用CAT7啦,又唔係貴

我相信都唔係關CABLE事, 係 NETWORK MTU窗口唔夾既問題呢~~~
頁: [1] 2
查看完整版本: OPPO BDP-103 行GIGE LAN囉FILE睇竟然會窒???

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。