Andykong 發表於 2013-6-18 13:53

安裝電視的高度

請問大家將電視掛牆時的高度是點設定的?

有人話坐梳化 eye level 望電視的 下三更分一:
http://post76.hk/data/attachment/forum/forumid_84/11091312197bc5d6008fde2450.jpg

有人話坐梳化 eye level 望電視的中位對落小小:

甚至有人話向下望先啱:
http://tonesidar.pixnet.net/blog/post/31777771-%E9%9B%BB%E8%A6%96%E6%96%BD%E5%B7%A5%E9%AB%98%E5%BA%A6%E8%88%87%E8%A7%80%E8%B3%9E%E8%B7%9D%E9%9B%A2%E5%BB%BA%E8%AD%B0

如果無 formula, 就咁提供電視畫面呎吋,實際安裝高度和使用感受都會是很好的分享交流。

keekee 發表於 2013-6-18 14:00

無咩話特別研究,只系自己同家人睇得舒服又唔會擋著個中置就OK,我個case系電視機(ST50)底部離地850mm。{:6_183:}

xxijixx 發表於 2013-6-18 15:56

我會以TV中心点至眼水平,要計埋TV櫃同中置喇叭高度,
高多幾吋的話,長時間條頸會痛

小瑟 發表於 2013-6-18 17:02

THX就話Vertical viewing angle to middle of screen <15º, 即係EYE LEVEL向上屏中最高頂盡只可以 15º, 我自己就冇 15咁多, 我係EYE LEVEL平畫面中上小小.

個人覺得總之唔好惡頭睇就OK架勒~~

Andykong 發表於 2013-6-18 21:30

似乎 eye level 望電視中位係最大路,THX 話最多向上望 15度,而我就覺得下調 5度會更加舒服。

為方便討論,套實際數字會好 D!{:1_253:}

以我自已既目標 55HX950 計,劑機 1280x 49 x 773mm, eye level 係 108cm,電視離眼大約 190cm。望正中位的話,電視要離地約 70cm (=108-(77.3/2)), 上限 15度的話, 可向上(190xtan15) = 51cm (即離地 121cm), 向下 5 度的,便需再向下調 (190xtan5)=16.5cm (即離地 53.5)。

呢個 range 都幾大喎,不過照咁睇向下 5 度唔太可行,地櫃/HiFi 櫃太矮了,跟返 THX standard 都有大把位走踐啦!

小瑟 發表於 2013-6-18 22:09

Andykong 發表於 2013-6-18 21:30 static/image/common/back.gif
似乎 eye level 望電視中位係最大路,THX 話最多向上望 15度,而我就覺得下調 5度會更加舒服。

為方便討論 ...

其實點解係話eye level向上15度呢,因為THX以Home.Theater為主,睇戲時通精都係預係坐皇帝位係"唉"係度架麻,如果eye level向下,咪變左要Dou頭睇戲呢,一樣唔舒服麻。{:6_235:}
(Post76 Android 手機版送出)

Andykong 發表於 2013-6-18 22:15

小瑟 發表於 2013-6-18 22:09 static/image/common/back.gif
其實點解係話eye level向上15度呢,因為THX以Home.Theater為主,睇戲時通精都係預係坐皇帝位係"唉"係度架 ...

咦,咁 eye level 向上 5 度會係最自然喎,我答完 post 後試過係牆上跟向上15 度 mark 個 TV 頂底位,覺得會有 D 唔舒服。

向上 5 度係我個 case 係離地 86.5cm, 即係地櫃/HiFi 架不以 set 到 80cm,都應該夠位!

4Ktv 發表於 2013-6-18 22:16

以前戲院超等戲飛都係向下望就知啦,
前座向上望最平

howy1024 發表於 2013-6-18 22:18

下調 5度會更加舒服。 X 2

roychong 發表於 2013-6-18 22:21

Eyes level 最好,我試過裝高咗條脛好唔舒服,要再裝過{:6_205:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 安裝電視的高度

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。