ceolover 發表於 2013-6-17 23:08

終於一天都黑哂--Cambridge Audio 751R (新手開箱文) Update@31AUG@#68

經常被同事歧視用AV AMP聽歌嘅我,只能慨嘆"有頭髮邊個想做癩痢", 其實喺一個寸光尺土嘅地方,要做到"影音分家"確實一啲唔容易。

但其實喺香港嘅影音市場,係咪真係無一部"能歌擅舞"嘅AV AMP呢?

喺一次機緣巧合嘅情況下, 我上咗一間喺鬧市開嘅隱世樓上影音店, 其中一位店主介紹咗Cambridge Audio 嘅551R俾我認識, 我俾佢醉人的音色深深咁吸引住, 估唔到機仔細細竟然身懷環牛,雖然屋企部馬仔NR1602開咗Pure Direct Mode後嘅音色都交到功課,但一比較之下,兩者明顯有距離, 從此,我對呢部551R念念不忘。

再上一上post76,嘩! 原來個個都討論梗751R, 有chings話,"與其考慮551/651, 不如直上751啦!",

同果間隱世店嘅店主聯絡後,得知咁啱751R又返咗貨,又肯俾個靚價我,而咁啱我部馬仔1602放上post76後又馬上有人要...喺擔心"逆天意,會遭雷劈"嘅情况下,我唯有與馬仔忍痛分手,直奔隱世樓上影音店,迎接751R!

唔講咁多,開箱啦!

先講下我屋企嘅cheap cheap器材:
TV: Panasonic P42U30H
BD Player: Philips BDP9700
Front Speaker: KEF XQ20
Center: KEF Reference Series Model 100
Surround Speaker: Mordaunt Short Alumin 2
Subwoofer: Energy e:XL S8

一放隻容祖兒新城演唱會BD, 揀Audio 1 播"Be True",即刻有驚喜! 結他聲清脆利落,音色分明,感覺比之前部馬仔聽得多嘢咗!

到最後播encore歌"空港",音色澎湃,包圍感十足,連老細都投入到跟住唱,我即刻心感安慰,知道自己無買錯嘢啦!哈哈!

最後,我入咗隻Robynn&Kendy "Dear Diary" 試試佢聽CD嘅表現,用HDMI線 聽"Say Goodbye"時, intro結他聲清脆不再話下,chorus "讓我重頭開始, 面對藍藍的天...",以往較"低調"嘅低音頓時變得明顯。轉用RCA線聽,音色醇厚得嚟又不會失去細節,學同事話齋"唔知點形容,總之好analog(暖),無咁digital (冷)囉!你明㗎!"

總結:
-如果你聽CD嘅比例比睇BD多,而睇演唱會嘅比例又比睇戲多, Cambridge Audio嘅AV Amp絕對啱你! (前題當然係你唔想影音分家啦)
-連小弟o既陳年入門音響器材都聽得出佢同馬仔NR1602有分別,我相信其他CHING用呢個AMP一定會驚喜不絕!
-一分錢一分貨,我記得小瑟哥哥喺KEF產品發佈會講過," 一萬蚊嘅器材就只會有一萬蚊器材嘅素質",由於751R只係一部AV Amp, 要喺影同音之間平衡,音質難免有所犠牲,千祈唔好過份期待用佢聽o黎音樂嘅音色,會可以"K.O" 851A呢類純2.0 AMP
-幾千蚊嘅日本AV Amp, 已經有前置USB同Network 功能,可以用手機apps控制部機, 但呢部751呢...只有後置USB,但network同手機app操控功能欠奉...不過"多隻香爐多隻鬼", 愈多功能,愈多干擾,音色難免有所犧牲。簡約,或者正正係Cambridge Audio嘅特色吧!

z01549 發表於 2013-6-17 23:13

弓起!弓起!
考正呀.......{:6_195:}

rlwk2009 發表於 2013-6-17 23:26

正呀{:6_193:}唔知依家要幾多銀両呢{:6_177:}

pinkspider 發表於 2013-6-17 23:28

呢排CA av amp 大熱之選 {:6_193:}

{:6_196:}{:6_195:}

mick_8888 發表於 2013-6-17 23:37

恭喜恭喜......{:6_195:}{:6_195:}.....我當初去太陽試機都係用飛記9700(紅黑RCA)駁部CA651R去推隻XQ20,試CD(人聲 & 爵士)....部機RUN咗半小時
熱身後,我都O曬嘴......確實係有板有眼.{:6_177:}

wai.com 發表於 2013-6-17 23:43

新玩具751R{:6_193:}
恭喜{:6_195:}

Samson2011 發表於 2013-6-18 00:07

恭喜CHING有新玩具玩{:6_193:} {:6_195:}

firelun 發表於 2013-6-18 00:08

{:6_195:}{:6_196:} Ching

hkmmo 發表於 2013-6-18 00:25

Cambridge Audio 751R好多ching都入左呢部,好似好正咁,有冇試下睇戲係咪一樣咁得
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 終於一天都黑哂--Cambridge Audio 751R (新手開箱文) Update@31AUG@#68

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。