wayluk 發表於 2013-6-17 09:26

六角壓接

請問相宜0既六角壓接鉗介紹呢? 我想用黎夾BNC, JACK及RCA

YYSKY 發表於 2013-6-17 09:48

啤頭鉗去鴨記慢慢揀啦,通常一款頭一把鉗專用,買到共用的你賺到啦。

billymud 發表於 2013-6-17 14:13

SSP MTR 西九出口對住有間 "X興",舖仔、多嘢、唔平! {:1_262:}

john.cwk 發表於 2013-6-17 17:17

billymud 發表於 2013-6-17 14:13 static/image/common/back.gif
SSP MTR 西九出口對住有間 "X興",舖仔、多嘢、唔平!

呢間野我久不久都會幫襯下,高個位好好人的

有次我問佢點樣可以令到一件電器,突然斷左電... 之後再通番電時,仍可保持斷電狀態

(我整比魚缸濾桶用,濾桶停止運作時間過長... 消化菌會因缺氧而產生毒素{:1_331:}毒瓜 d 魚)

佢教我買隻十幾蚊的東東(我不知是什麼來的),仲畫埋圖教我點駁線 {:1_254:}

wayluk 發表於 2013-6-17 18:28

YYSKY 發表於 2013-6-17 09:48 static/image/common/back.gif
啤頭鉗去鴨記慢慢揀啦,通常一款頭一把鉗專用,買到共用的你賺到啦。

你共用意思係一個鉗可夾rca,bnc,jack?我以為係無分接頭類型,只分六角位粗幼。

billymud 發表於 2013-6-18 01:39

john.cwk 發表於 2013-6-17 17:17 static/image/common/back.gif
呢間野我久不久都會幫襯下,高個位好好人的

有次我問佢點樣可以令到一件電器,突然斷左電... 之後再通 ...

裝一隻 交流電繼電噐( AC Relay) 及一個 "N.O. 扲掣(作啟動掣用)"在插蘇和電源之間就得喇!咁就斷電後、即使電力恢復都要您人手扲個 "啟動掣"才會通電入插蘇。甚至配埋電鐘仔、再加盞細細警示燈閃閃下、顯示停過幾耐電,提醒你要執生,再唔怕毐死您缸魚!{:1_351:}

john.cwk 發表於 2013-6-18 03:21

billymud 發表於 2013-6-18 01:39 static/image/common/back.gif
裝一隻 交流電繼電噐( AC Relay) 及一個 "N.O. 扲掣(作啟動掣用)"在插蘇和電源之間就得喇!咁就斷電 ...

原來可以加警示燈同鐘仔計時,咪好方便!{:1_328:}   聽落雖然應該超出了自己的能力範圍,有機會都想試一試整
( 其實現在已經無養魚,不過對於整呢隻野仍然好有興趣{:1_352:})

上次您教我買線鋸,已經買齊,只欠"賓子"
( d 店員唔知係乜,不過搜過圖片,有印象公司附近間電子五金見過,下次經開買埋)

果條幼細到幾乎連鋸齒都睇唔到既鋸線,竟然可以鋸鐵片,而且鋸出來的邊位都好滑,人仔細細咁利害! {:1_329:}

真係唔該晒 Billy 大大! {:1_249:} {:1_254:}

YYSKY 發表於 2013-6-18 05:01

john.cwk 發表於 2013-6-18 03:21 static/image/common/back.gif
原來可以加警示燈同鐘仔計時,咪好方便!   聽落雖然應該超出了自己的能力範圍,有機會都想試 ...

賓子要買自動的,

Relay+啟動制應該再加Timer,在斷電後安全時間內復電會自動啟動,咁會更加安全。

billymud 發表於 2013-6-18 06:21

john.cwk 發表於 2013-6-18 03:21 static/image/common/back.gif
原來可以加警示燈同鐘仔計時,咪好方便!   聽落雖然應該超出了自己的能力範圍,有機會都想試 ...

賓子呢枝最方便,內置強回力彈弓。單手操作。
用在一般物料,對正果位一督就....... "拍"一聲,吉左個窿、爽曬 !{:1_339:}

YYSKY 發表於 2013-6-18 11:55

billymud 發表於 2013-6-18 06:21 static/image/common/back.gif
賓子呢枝最方便,內置強回力彈弓。單手操作。
用在一般物料,對正果位一督就....... "拍"一聲,吉左個窿 ...

呢隻咪叫自動賓子啦,要買呢隻,不過唔耐用好易散,業餘就OK。
頁: [1] 2
查看完整版本: 六角壓接

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。