gerrard 發表於 2013-6-16 23:14

(最後兩位佳麗)Dali Mentor 5 vs KEF R500

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=160187&extra=page%3D4

承之前向各位師兄請教, 今日去過尖沙咀及旺角試吓聲, 最後篩選出較合心水有:

1. KEF R500, 外型及做工不錯, 亦可配合使用中嘅中置XQ50C

http://www.kef.com/html/hk_en/showroom/hi-fi_series/r_series/fact_sheet/Floorstanding/r500/index.html

2. 在試Dali喇叭時, 發覺Mentor 5音色更細緻, 音牆亦較Ikon 5更廣闊, 原隻丹麥製造, 所以決定揀選Mentor 5為另一入圍佳麗

http://www.dali-speakers.com/en-US/Loudspeakers-1/MENTOR-5.aspx

請問各位意見應如何選擇?

louis001 發表於 2013-6-17 00:50

如果KEF R系同 DALI Mentor 我會選DALI{:6_193:}

~嘉輝~ 發表於 2013-6-17 01:04

louis001 發表於 2013-6-17 00:50 static/image/common/back.gif
如果KEF R系同 DALI Mentor 我會選DALI

如果KEF R系同 DALI Mentor 我會選DALI X2

之前買都係呢兩個牌二選一~~都係抵受唔住 DALI 音色同外型~~{:6_237:}

louis001 發表於 2013-6-17 01:09

~嘉輝~ 發表於 2013-6-17 01:04 static/image/common/back.gif
如果KEF R系同 DALI Mentor 我會選DALI X2

之前買都係呢兩個牌二選一~~都係抵受唔住 DALI 音色同外型~~{ ...

係 聽好多鐘意玩DALI 既師兄形容 話DALI 既好處係 你俾幾多佢都有力同你食晒
個高音音色又真係冇得彈{:6_127:}

mantam121 發表於 2013-6-17 01:10

DALI x 3{:6_193:}

gerrard 發表於 2013-6-17 01:47

想請教各位師兄, 我部Marantz PM-15S2 (90W X 2)是否夠力推Mentor 5?

nippon 發表於 2013-6-17 02:01

gerrard 發表於 2013-6-17 01:47 static/image/common/back.gif
想請教各位師兄, 我部Marantz PM-15S2 (90W X 2)是否夠力推Mentor 5?

師兄,兩隻價位大約幾多,可否pm我!thanks!

uchifong 發表於 2013-6-17 02:14

gerrard 發表於 2013-6-17 01:47 static/image/common/back.gif

我可以話比你聽。。。唔好講話
mentor 5...。15s2 連推mentor 2 都唔夠力。。。。中頻都推唔出(經驗之談)

malikysl 發表於 2013-6-17 16:13

DALI 感覺實d, kef 定位易, 音場寬D, 這是我在揀 R300 時的感覺, 希望幫到你

xxijixx 發表於 2013-6-17 16:49

ikon 已經唔錯易推
頁: [1] 2
查看完整版本: (最後兩位佳麗)Dali Mentor 5 vs KEF R500

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。