hofai 發表於 2013-6-14 13:59

想請教有關 Velodyne spl-1000ultra 使用心得

小弟乃新手一名,最近收了一隻二手 spl1000-ultra,希望請教及與各位師兄交流心得!想請問各位師兄:

1.用邊條十仔線?
2.用乜野電源線?
3.有冇用墊材?
4.setting上有乜要留意?
5.有乜擺位心得?

唔好意思,咁多問題。雖然呢隻唔係頂班十仔,但係都希望可以將佢發揮好,玩盡佢。
更希望可以同各位師兄請教下,交流下。

csum123 發表於 2013-6-14 14:19

1.用邊條十仔線?[ 75ohms 就得, 我就拎咗條QED 75ohm digital cable 來做十仔信號線]
2.用乜野電源線?[粗身銅... XLO 係一個選擇]
3.有冇用墊材?[因我的DD12+ 比較重...勿都冇用, 直接放係地]
4.setting上有乜要留意?
5.有乜擺位心得?[如可以, 先把十仔放唔同地方,聽吓有冇booming. 冇的地方最好]

{:6_193:}

hofai 發表於 2013-6-14 14:26

csum123 發表於 2013-6-14 14:19 static/image/common/back.gif
1.用邊條十仔線?[ 75ohms 就得, 我就拎咗條QED 75ohm digital cable 來做十仔信號線]
2.用乜野電源 ...

Thanks Ching!!{:6_162:}

師兄有冇聽過spl-ultra?同DD+特性有乜唔同?
另外師兄點決定個phase setting?DD+係咪都係得0, 90, 180, 270選擇?

csum123 發表於 2013-6-14 14:39

hofai 發表於 2013-6-14 14:26 static/image/common/back.gif
Thanks Ching!!

冇比較过呀....

DD12+係可以用個MIC係個TV度睇住來較的. 如果SPL1000 冇就要用声壓計來較了.調較方法可買隻SURROUND 碟, 有教点較....

一樣... 0..90...180. 不過中間好似多咗D 可以較.. 唔係太記得.{:6_179:}

hofai 發表於 2013-6-14 14:46

csum123 發表於 2013-6-14 14:39 static/image/common/back.gif
冇比較过呀....

DD12+係可以用個MIC係個TV度睇住來較的. 如果SPL1000 冇就要用声壓計來較了.調較方法 ...

spl 個 mic 只可以做 auto setup,冇得video output的,原來DD+先進咁多!

csum123 發表於 2013-6-14 14:52

hofai 發表於 2013-6-14 14:46 static/image/common/back.gif
spl 個 mic 只可以做 auto setup,冇得video output的,原來DD+先進咁多!

Auto Setup 係方便, 不过好多時係要細調. {:6_182:}

AMENFUNG 發表於 2013-6-14 20:46

禾都係用E隻超低
線用,AQ…Sub1
電線,isoclean
調較,Auto算

chuwing 發表於 2013-6-14 21:10

hofai 發表於 2013-6-14 14:26 static/image/common/back.gif
Thanks Ching!!

我都用SPL1000
1. 十仔線:MIT AVT 1
2. 電線:Analysis Plus Power OVAL 10 ;
3. 音量: 22
{:6_211:}

hofai 發表於 2013-6-14 21:22

AMENFUNG 發表於 2013-6-14 20:46 static/image/common/back.gif
禾都係用E隻超低
線用,AQ…Sub1
電線,isoclean

我而家都係用佢既auto setup,用番佢個movie EQ都有唔錯既效果{:6_193:}

pclai2000 發表於 2013-6-14 21:22

chuwing 發表於 2013-6-14 21:10 static/image/common/back.gif
我都用SPL1000
1. 十仔線:MIT AVT 1
2. 電線:Analysis Plus Power OVAL 10 ;

想問吓SPL 1000準用家。對隻十仔有乜評價呢?可以分享吓嗎?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 想請教有關 Velodyne spl-1000ultra 使用心得

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。