yujiangbo 發表於 2013-6-10 13:28

DALI IKON 6 MK2 配功放

請教各位前輩
小弟已經下單購入DALI IKON 6 MK2及IKON VOKAL 2 MK2,請推薦下配哪款功放
電影音樂6:4,閣樓4X6米獨立影音室,房間做了聲學處理
另外環繞有意KEF Q800DS 或klipsch RS-52II 不知如何選擇
小弟是內地新手,麻煩各位了指導下

shc34 發表於 2013-6-10 13:52

你的兒子真享受
有咁多新玩具{:9_428:}

lawzelda 發表於 2013-6-10 14:45

間房好正

pac 發表於 2013-6-10 17:43

師兄:既然是獨立影音室,為甚麼不用梗幕呢?你在用的幕不夠平呢!SURROND 喇叭我會選KEF R800DS

xxijixx 發表於 2013-6-10 17:45

AV Amp+int Amp

louis001 發表於 2013-6-10 18:23

Dali 我聽過以下配撘師兄可以參考下

1 y記 + Krell 300I int amp (Q姐) 整體效果配合唔錯 由其聽歌部份 Ikon 7+一套全 dali

2 我自己 用過 安橋 609 音場包圍感唔錯 睇戲同聽歌都有唔錯既效果 大聲袛有覺得amp 唔夠力 喇叭 應付有餘 (因AMP 係入門級)
   現配 ca 751r 音場通透有力 可以將 我對 dali ikon 2 有超水準既發揮 如師兄唔玩前後級 我會推薦 CA 或 安橋

3 cary 11A + 鬼妹後級 (唔記得乜野牌子 前中置同我一樣 後置全部用 Dali On Wall 係我聽 Dali 發揮得最理想既一個組合
   袛係試過 MI4 一試難忘 個種包圍感真係{:6_128:}

DALI 喇叭特性係 你俾幾多 佢都有能力幫你食晒 所以袛要唔好配簿聲器材 基本上都係唔錯既組合黎

以上師兄可以參考下

yujiangbo 發表於 2013-6-10 18:44

pac 發表於 2013-6-10 17:43 static/image/common/back.gif
師兄:既然是獨立影音室,為甚麼不用梗幕呢?你在用的幕不夠平呢!SURROND 喇叭我會選KEF R800DS ...

謝謝指導 選擇電動幕是無奈之舉啊 幕後面有扇門我也發現幕不平 安裝的也不是完全在水平位置 還需要重新調整

yujiangbo 發表於 2013-6-10 18:53

louis001 發表於 2013-6-10 18:23 static/image/common/back.gif
Dali 我聽過以下配撘師兄可以參考下

1 y記 + Krell 300I int amp (Q姐) 整體效果配合唔錯 由其聽歌部份 Ik ...

謝謝師兄這麼詳細的指導。 被師兄說中了 我是新手 不太懂前後級 確實是想配安橋 就是不知道配哪款, 5010有些超出預算 請問師兄818是否可以,還是在等等929 ?

louis001 發表於 2013-6-10 19:27

yujiangbo 發表於 2013-6-10 18:53 static/image/common/back.gif
謝謝師兄這麼詳細的指導。 被師兄說中了 我是新手 不太懂前後級 確實是想配安橋 就是不知道配哪款, 5010 ...

818 推 IKON 6 可能真係有一些吃力 有這麼好的聆聽環境
不要浪費 最好當然是5010 如真係超於預算 我相信最少要去到3010這個級數才能發揮得好一點
將來有機會或可再加後級或 int amp如相信小弟 師兄也可以去試一試 去聽一聽 CA 751R
這部AMP 和 Ikon 系列也是相當夾聲 {:6_182:}

xxijixx 發表於 2013-6-10 21:30

818用住先,之後再加int.Amp
我之前用809推Dail Lektor 6,加左部Yamaha A-S2000 D低音出番嚟,換條電源調吓味就唔太清.
而家都係用IKON 6 MK2、AV amp換左Anthem MRX 300,
要聽歌加int.amp就最扺玩,唔用平衡可選Yamaha A-S1000(国内比香港貴/淘宝價)
頁: [1] 2
查看完整版本: DALI IKON 6 MK2 配功放

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。