Andykong 發表於 2013-6-10 12:48

內地 55" 之選擇 55st50 vs 55HX950

諗住北上買部 55",呢個係個廳暫時可容納最大的呎吋。

最理想梗係 P 記 55vt50, 但內地無 VT50 無出 55",現在港貨去到貨尾都仲係大約 $25K, out budget.

退而求次,次選係 P 記 TH-P55ST50C 和 索記的 KDL-55HX950,蟲蟲網報價分別係 (^*) 和 !@*)) 人仔!即係 ST50 會平 3100 人仔,都唔係一筆小數。

呢兩部大家點取捨呢?我既用途大約如下:

60%:PC (HD 美劇,photoshop,文書/上網,唔會打 game)
30%:DVD/Bluray                                             
10%:電視/其他: 10%

對三叔興趣不大,一來內地買電視怕維修,二來自已比較過 HX850vsE8000 係prefer 索記的,所以去到 HX950 就唔會諗三叔了。其他牌子呢度就更加小提,當然如有特別荀既選擇也會考慮的,所以歡迎提出。

Andykong 發表於 2013-6-12 16:30

原來內地有出 60st50, 睇返阿蟲報價, P 記 60ST50 同 索記 55HX950 係同價,都係 !@*)),咁大 5" 既話係咪買 ST50 底玩 D 呢?

wkchung 發表於 2013-6-12 17:49

內地ST50唔係idtv, 要加機頂盒{:1_330:}
如果60% PC,我認為HX950會適合啲

Andykong 發表於 2013-6-13 09:42

wkchung 發表於 2013-6-12 17:49 static/image/common/back.gif
內地ST50唔係idtv, 要加機頂盒
如果60% PC,我認為HX950會適合啲

係呀, 內地 ST 無數碼 turner, 只能收到模疑台,好彩我有用開 MTV3000!

其實我用電腦多的其中一個原因係我用電腦煲劇,主要係高清美劇,但就算港劇我都係等成套劇做完,口碑真係好,先會 Download 返來睇。電腦煲劇另一個好處是無廣告。

所以另一個 group 法係

50%: 睇片 (PC 美劇, DVD/Bluray)
40%: 電腦 (photoshop,文書/上網,唔會打 game)                                       
10%:電視/其他: 10%

所以先會咁 15/16!
{:1_332:}

狐滴hp2210 發表於 2013-6-13 14:19

師兄 , 我都正考慮 TH-P55ST50C
頁: [1]
查看完整版本: 內地 55" 之選擇 55st50 vs 55HX950

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。