avav 發表於 2013-6-9 00:21

YYSKY 發表於 2013-6-8 21:40 static/image/common/back.gif
其實只需換兩支,

一支供電給畫面電路,

C兄
IP2好似冇3.15A堝

avav 發表於 2013-6-9 00:30

plnl88 發表於 2013-6-9 00:11 static/image/common/back.gif
用乜屎要睇師兄個人中意乜野音色。
有人中意鉑金的闊音場,高分析力。
有人中意 supreme/sr20 的人聲。

晶爺
其實原廠係F可唔可以用T
原廠係T又可唔可以用F呢

plnl88 發表於 2013-6-9 00:41

avav 發表於 2013-6-9 00:21 static/image/common/back.gif
C兄

最好跟足。
SR20 同 古河 都有 3.15A。
我個人喜歡 SR20 多D。
若果你唔怕會燒機,又想用 IP2,
可用支 4A。中招機會應該唔高。

臭鼬鼠 發表於 2013-6-9 00:44

用幾仟銀換機好過

plnl88 發表於 2013-6-9 00:51

avav 發表於 2013-6-9 00:30 static/image/common/back.gif
晶爺
其實原廠係F可唔可以用T
原廠係T又可唔可以用F呢

{:6_141:} 我見到你幅相係 T3.15AL/250V ,唔係 F 啵。
通常用得 F 快燒 = 下水元件對電壓好敏感。唔陏佢好過。
如果係 T 慢燒的話,當然唔好擺支 F 快燒啦。你可能會不停買屎。
如果係 T,就可用普通裝 無 Marking 個啲。
當然跟足係最好的。

manblood 發表於 2013-6-9 00:56

臭鼬鼠 發表於 2013-6-9 00:44 static/image/common/back.gif
用幾仟銀換機好過

X2..................

sealteam4 發表於 2013-6-9 01:05

我都換左好多粒機內fuse
我的想法、是見到fuse唔換唔舒服,此其一
二,我用緊安橋5009,在階級上都算頂級日本合併機,買同廠新出料又差唔多,無位升級前後級
合併機的世界我又無話搵到邊部可以升級,想試MX-700 又覺得其實講機內料同多零件安橋都可謂相當足料,唔捨得換其他唔知是否更好的合併機
所以想玩盡無遺憾只有換fuse
當然其三是 ,我已覺得自己用了條好好的電源線同用左好好的電源處理及地盒仲試埋墊材,要玩都玩盡
fuse換左後,音場 臨場感同空氣感有明顯改善,但性價比確是不高
尤其安橋內真好多fuse,仲要四粒10A大fuse,加上林林種種細fuse 我用SR20 fuse
5xx一粒,真金

以上只是其中一部份,不過家中小朋友唸清楚唔亂試,尤其未升到最頂未覺無野好升都唔好亂試

YYSKY 發表於 2013-6-9 07:51

keke323 發表於 2013-6-8 22:08 static/image/common/back.gif
如果 7枝換晒太重皮喇....
比我都會換供電給畫面電路果枝

換晒7支係side錢的,唔識電子又有錢至會咁換,

AV Amp結構係唔同電路有唔同PSU,

去畫面的必換,
去聲音的必換,
去Standby mode換咗多餘,
Analogy線路,有用RCA 訊號的換咗有作用,否則side錢,
Digital線路,有用光纖同軸訊號的才需考慮,數碼電路換咗未必有提升,又或是可換平宜啲Fuse。

YYSKY 發表於 2013-6-9 08:07

avav 發表於 2013-6-9 00:21 static/image/common/back.gif
C兄

無咁用4A代,

YYSKY 發表於 2013-6-9 08:12

popo388 發表於 2013-6-8 23:15 static/image/common/back.gif
換7支fuse, 不如換電原線。
第時換左機d fuse 未必用得返。

所以我一係唔換,一換就換10A鉑金屎,第日換機啲屎一定啱新機用。

大家不要學我,電哥與我好Friend的,我地太熟悉對方皮性至敢咁換。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 嘩 打開部AMP發現咗有好多...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。