plnl88 發表於 2013-6-9 00:34

joelcan 發表於 2013-6-9 00:30 static/image/common/back.gif
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=135475&highlight=magic%2Btv
咁呢隻牛牛又點呢 ...

台灣造。當然貴。
齋 MTV 用 唔使用環牛啦。

billy3310 發表於 2013-6-9 17:33

joelcan 發表於 2013-6-9 00:25 static/image/common/back.gif
唔知咩,係咪用咗收TV台會好好多?

在以前模擬廣播年代,電視訊號最易受干擾,
如當你開風筒,你會發現電視或多或少會出現雪花
一般住宅公用天線是互通、雜訊也可互傳,回路也與其他相連器材連接
這個盒仔就係張電路cut斷,接收到電視訊號而又不連接公用天線

inagawa 發表於 2013-6-9 17:47

唔計金錢,

換隻靚既線性牛,包你有驚起。改善最明顯。

plnl88 發表於 2013-6-12 19:26

inagawa 發表於 2013-6-9 17:47 static/image/common/back.gif
唔計金錢,

換隻靚既線性牛,包你有驚起。改善最明顯。

聲可以咁講。畫面就未必。
Switching 牛的動態比較好,
畫面層次較好,噪訉就多D。

WildKid 發表於 2013-6-12 23:37

david1503 發表於 2013-6-7 14:40 static/image/common/back.gif
多謝師兄解答!仲想問,我而家MAGICTV 用HDMI出AMP,AMP裡的INPUT可以SET I/P SCALER,駛唔駛叫部AMP用SC ...

我都用咗部MTV3200D一段時間, MTV3200D本身已內置I/P-Scaler. 另外佢官網家吓四隻models都係用同一粒處理器Sigma SMP8655的.

plnl88 發表於 2013-6-12 23:45

WildKid 發表於 2013-6-12 23:37 static/image/common/back.gif
我都用咗部MTV3200D一段時間, MTV3200D本身已內置I/P-Scaler. 另外佢官網家吓四隻models都係用同一粒處理 ...

開埋 amp 的 scaler 會唔會over scale?{:6_141:}

pinkspider 發表於 2013-6-13 00:18

plnl88 發表於 2013-6-8 01:27 static/image/common/back.gif
我有三隻DIY牛比三隻MTV用。
EI 牛,Switching 牛,環牛。

EI 牛同Switching 牛有乜特别/分別??{:6_141:}

我剩係知環牛係乜

plnl88 發表於 2013-6-13 00:20

pinkspider 發表於 2013-6-13 00:18 static/image/common/back.gif
EI 牛同Switching 牛有乜特别/分別??

我剩係知環牛係乜

EI 牛 = 方牛、
Switching 牛 = 開關牛 = 電子牛。

pinkspider 發表於 2013-6-13 00:49

plnl88 發表於 2013-6-13 00:20 static/image/common/back.gif
EI 牛 = 方牛、
Switching 牛 = 開關牛 = 電子牛。

即係一般:
聲用環牛
畫用Switching 牛
平用EI 牛

plnl88 發表於 2013-6-13 01:02

pinkspider 發表於 2013-6-13 00:49 static/image/common/back.gif
即係一般:
聲用環牛
畫用Switching 牛

In general, 都可以咁大概分類嘅。
EI 牛都唔差的,只係無環牛咁靜。
漏磁勁過環牛,但其力水 比 環牛 要好。
一隻牛的好與壞重要睇埋其整體設計,
如散熱,穩壓,及是否用適合的元件。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: 怎樣才能令magictv的畫面更美麗?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。