blackcolor 發表於 2013-6-7 00:21

求救!全部影音器材無啦啦都細聲左。。。

最近只係換左個 TV rack!其他咩都無轉變過!

但係開頭發現個電視細聲左好多!{:6_200:} 心諗以為唔係咁快又要換電視呀嘛?{:6_192:}

跟住發現聽 CD 都係細聲左!(我對喇叭不嬲都有落腳,咁即係唔關個 TV rack 事啦!{:6_141:} )

再試,連睇 bd 開 av amp 都要比平時開得大聲的!{:6_130:}

我想問,我咩都無改變過!(包括電源,拖板,插位......etc)

我只係換左個 TV rack ! 但無理由連對 2 ch 喇叭都會細聲左架?{:6_229:} {:6_192:}

有無師兄可以話我知道係咩原因?{:6_126:}

(講真,我見識少同埋只想到唯一個原因,會唔會因為近來天氣熱左,多左人同時開冷氣用電而導致我個單位唔夠力而所有野都變細聲左?{:6_141:} )

但係我住個到都無10年樓!都算新呀!同埋都試過自己單位熄哂其他電器+冷氣,只係開電視 or 聽歌,但係都係比起之前細聲左!究竟點解?{:6_168:}

billy3310 發表於 2013-6-7 01:13

無相無真相

ck76post76 發表於 2013-6-7 01:37

是否所有線材都已正確地接駁, 或是視覺上改變了因而影響聽覺感受? 又會不會是冷氣機聲蓋過了部份聲響{:6_141:}{:6_141:}

blackcolor 發表於 2013-6-7 05:09

ck76post76 發表於 2013-6-7 01:37 static/image/common/back.gif
是否所有線材都已正確地接駁, 或是視覺上改變了因而影響聽覺感受? 又會不會是冷氣機聲蓋過了部份聲響{:6_14 ...

一齊如舊有的接駁或擺位!所有線材都無加多或減少!拖甚至板的插放次序都無變更!{:6_136:}

聆聽空間依然一樣!只係換了個 tv rack 而已!{:6_243:}

試過關了冷氣也是一樣情況!電視聲真的細聲了很多!{:6_130:}

而 2 ch 或者 5.1 就細聲了一點 ! 但也明顯和平常聽開的音量細聲了!{:6_192:}

有無師兄可以幫幫手搵出真兇!{:6_162:}

david1503 發表於 2013-6-7 09:06

你係咪用onkyo?

yuppi 發表於 2013-6-7 09:14

認真,如果聲音正常所有野只係細聲咗,建議你先去 body check.

chung190030 發表於 2013-6-7 09:22

yuppi 發表於 2013-6-7 09:14 static/image/common/back.gif
認真,如果聲音正常所有野只係細聲咗,建議你先去 body check.

認真,如果聲音正常所有野只係細聲咗,建議你先去 body check X 2

ckw1 發表於 2013-6-7 10:40

會唔會係電視台既問題呀,因為我都覺得TBB幾個台都轉哂高清後,d聲係细咗,我都係習慣開AMP睇電視既.
但係睇碟及Media Player又正常喎!

SkyGeo 發表於 2013-6-7 10:55

可能係有 d 線鬆左 。

有冇 check 過 喇叭的 jumpers 未駁實?

xianglan 發表於 2013-6-7 10:58

try to check up all cables ( electric ,speaker... ) see if any loosen not tighten.
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 求救!全部影音器材無啦啦都細聲左。。。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。