眼訓 發表於 2013-6-5 15:31

獨立電一問

本人下個月新屋新裝修 想一次過攪埋個獨立電

TV 位應該要拉定 7 組電

現時器材

LX83
XPA5
JL112
PF30 > 俾部電視用

AUDIOLAB M-DAC 唔知需唔需要獨立埋
遲下有機會攪埋 INT-AMP

所以預多3組後備 (其中一組孖蘇)

想問下用咩電線係岩洗 ???

roland4542 發表於 2013-6-5 17:38

7 組咁多 ? 唔駛呀 ! {:6_192:}

其實最多一至兩組就夠, 其實獨立電都係唔想比其他電器 (洗衣機, 雪柜) 影響到,

有一至兩組獨立電再加音響用拖板, 濾波等已經好夠,

除非, ching 閣下間屋好大好大, 而最緊要係 ching 大把錢又另計. {:6_211:}

吹水, 唔駛理我...... {:6_241:}

眼訓 發表於 2013-6-5 17:50

1d都唔大 實用得 375 尺 叫早第一次上車攪得好好睇睇咁姐

人工就唔洗擔心 班水電我識既 唔會收得貴
最想知係要點做同買咩線俾佢地攪

roland4542 發表於 2013-6-5 18:03

ching 嘅意思其實係唔係真係 喺電箱拉 7 條獨立電出來去電視牆

再做 7 個牆身插蘇位 ?

眼訓 發表於 2013-6-5 18:05

係{:9_427:}

roland4542 發表於 2013-6-5 18:09

一個字, 勁 {:6_193:}

fatkie 發表於 2013-6-5 18:11

眼訓 發表於 2013-6-5 17:50 static/image/common/back.gif
1d都唔大 實用得 375 尺 叫早第一次上車攪得好好睇睇咁姐

人工就唔洗擔心 班水電我識既 唔會收得貴

之前好多師兄出過 post, 其中兩個:

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=155321

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=155905

咁下次輪到我攪毒辣電既時候, 你要識做呢!! 朋友 {:6_190:}

眼訓 發表於 2013-6-5 18:24

fatkie 發表於 2013-6-5 18:11 static/image/common/back.gif
之前好多師兄出過 post, 其中兩個:

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=155321

{:9_407:} {:9_407:} {:9_407:}等我睇下埋單幾錢先再講

電線都要準備定去買
舊式係行紅黑電線

比較新既已經用緊藍啡電線
我想搵 d 藍啡色既
費事攪到幾種色撞埋一齊

keigo912 發表於 2013-6-5 18:43

獨立電唔係要申請多條三相電入屋+獨立電箱再獨立比電電掣位咩?{:1_332:}
我成日都以為咁先叫獨立電{:1_352:}

眼訓 發表於 2013-6-6 11:49

我見 D CHING 都只係由隻老鼠尾 拉1組線去接 1 個蘇位
頁: [1] 2
查看完整版本: 獨立電一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。