halfnew 發表於 2013-6-15 13:40

eelibse 發表於 2013-6-5 09:51 static/image/common/back.gif
摩個分音可以令音色完全改變

ching, 音箱內只有保險電阻 BC51 125V 1.25A 及 nichicon 3.3uf 50v 電溶駁高音, 是否可加分音器取代而提升音質, 如可以的話, 選取分音器時有甚麼要注意的地方, 謝謝!

YYSKY 發表於 2013-6-21 07:34

halfnew 發表於 2013-6-12 18:27 static/image/common/back.gif
上星期六返大陸, 把喇叭折開睇下, 嘩, 簡單到呢, 原來只得一粒電溶及一粒保險電阻, 咁簡單, 又咁啱有的舊喇 ...

我已前已講過,自己亦做咗,

一萬元樓下喇叭音箱絕對值得摩改內部接線及接線柱的,有30/40%提升,尤其是同一套單元有書架及座地的形號,對書架更有潛能提升,因為廠商會故意令佢表現差啲而令對座地形號凸出性能。

halfnew 發表於 2013-7-9 17:21

YYSKY 發表於 2013-6-21 07:34 static/image/common/back.gif

一萬元樓下喇叭音箱絕對值得摩改內部接線及接線柱的,有30/40%提升,尤其是 ...

效果之大我都覺得驚人, 接著會試下加綿, 換接柱, 加分音器及換分音器內電容, 如成功, 會慢慢試過貴D的喇叭

YYSKY 發表於 2013-7-10 16:24

halfnew 發表於 2013-7-9 17:21 static/image/common/back.gif
效果之大我都覺得驚人, 接著會試下加綿, 換接柱, 加分音器及換分音器內電容, 如成功, 會慢慢試過貴D的喇 ...

唔打算放二手點改都得,放二手啲人就質疑你的,因為你未成名為摩改大師,

有咗經驗記住買靚喇叭改的話,盡量找同系同單元有高低形號的,買低形號改變似高形號的,咁你至有賺,當然事前計算過總使費唔會貴過高級形號啦。

andprise 發表於 2013-7-24 10:15

YYSKY 發表於 2013-6-21 07:34 static/image/common/back.gif

一萬元樓下喇叭音箱絕對值得摩改內部接線及接線柱的,有30/40%提升,尤其是 ...

絕對認同師兄嘅講法!
一般2萬什至3萬樓下嘅喇叭,打開箱內嘅接線,雞倒難以形容。以前試過換cello嘅紅黑線、好中性,整體soundstage都大咗,transparent 咗。可惜而家冇得賣。
而家手痕想攪吓對Dali中置,師兄有冇recommand.
{:6_195:}

YYSKY 發表於 2013-7-24 12:33

andprise 發表於 2013-7-24 10:15 static/image/common/back.gif
絕對認同師兄嘅講法!
一般2萬什至3萬樓下嘅喇叭,打開箱內嘅接線,雞倒難以形容。以前試過換cello嘅紅 ...

其實我經驗唔多,只改過現有對喇叭接線,經驗多咗要求高咗,打算改雙Input再換高級線,

反正對古董野唔會有人接收,加加改改有進步正好是DIY最好享受。

kelvin2517 發表於 2013-7-24 23:55

YYSKY 發表於 2013-7-24 12:33 static/image/common/back.gif
其實我經驗唔多,只改過現有對喇叭接線,經驗多咗要求高咗,打算改雙Input再換高級線,

反正對古董野唔 ...

廠牌要賺錢,所以二三萬以下既喇叭都係雞單元,雞分音,係靠調音去達致一個比較好既水平
如果自己識MOD,係可以有更好效果。

我朋友MOD喇叭既相
http://photo100fun.com/attachments/forumid_122/20130515_5d8f599e4e62cae6aa74v839BykyHbbb.jpg

billymud 發表於 2013-7-25 01:43

銅箔inductors, 正!{:6_193:}

billymud 發表於 2013-7-25 01:52

halfnew 發表於 2013-6-15 13:40 static/image/common/back.gif
ching, 音箱內只有保險電阻 BC51 125V 1.25A 及 nichicon 3.3uf 50v 電溶駁高音, 是否可加分音器取代而提 ...

師兄,首先照板煑碗跟番喇叭箱內元件值,但換入無極性 film cap 及 大瓦數水泥電阻,聽下有幾大"進展"。

你想用成份分音模塊換入去改善它的表現? 米搞啦,除非你對喇叭有測量data, 分頻設計,兼有音響室調校;何況兄台依家隻喇叭裏面得咁少"料",就當係全頻單元加左隻超高音辦啦。

hon328 發表於 2013-7-25 16:56

halfnew 發表於 2013-7-9 17:21 static/image/common/back.gif
效果之大我都覺得驚人, 接著會試下加綿, 換接柱, 加分音器及換分音器內電容, 如成功, 會慢慢試過貴D的喇 ...

我都買佐D補品 MOD 喇叭

{:6_188:}
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 新手想學摩喇叭 (及小小分享)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。