kwanshing 發表於 2013-6-1 22:34

(已解決,感謝師兄們) 救命呀,我部3010係咪有問題呀~~

小弟上個月入左部二手水貨Yamaha 3010,當時個師兄話唔方便上佢屋企試,最終上左佢公司只試了用耳機可以出到聲,我諗個師兄都都係上年11月買應該冇乜大問題所以就科水收貨。

今日終於可以囉出來駁線試機,本人用HTPC播了幾套BLURAY,發現每套電影個兩個前置都冇聲出,其他喇叭就正常有聲...開頭懷疑係軟件問題...不過試完後情況一樣,咁我立刻囉份說明書睇,原來有自動調音,咁我就照步驟先插mic,之後按自動調音....不過問題就發生了...佢出現了以下畫面

開頭以為係線問題,咁我就就將中置條線換比前置,不過都冇效,之後我將前置的線左插右插,重覆數次,但情況都是一樣....那是不是証明我部3010有問題呀??......我可以點做?有冇師兄有經驗?? 請打救~~謝謝~~

gikifk 發表於 2013-6-1 22:39

甘大獲!仲有無賣機比你的師兄資料?

kwanshing 發表於 2013-6-1 22:41

gikifk 發表於 2013-6-1 22:39 static/image/common/back.gif
甘大獲!仲有無賣機比你的師兄資料?

得個電話....係REVIEW33

7676 發表於 2013-6-1 23:02

have you tested the speaker connection using test tone

kwanshing 發表於 2013-6-1 23:05

7676 發表於 2013-6-1 23:02 static/image/common/back.gif
have you tested the speaker connection using test tone

不太明白{:6_209:}

rlwk2009 發表於 2013-6-1 23:17

前置喇叭有冇將D線掉轉咗所以做唔到自動調音{:6_141:}

kwanshing 發表於 2013-6-1 23:20

rlwk2009 發表於 2013-6-1 23:17 static/image/common/back.gif
前置喇叭有冇將D線掉轉咗所以做唔到自動調音

掉轉? 不是只有正同負?

rlwk2009 發表於 2013-6-1 23:22

kwanshing 發表於 2013-6-1 23:20 static/image/common/back.gif
掉轉? 不是只有正同負?

咁正同負有冇掉轉{:6_177:}

kwanshing 發表於 2013-6-1 23:24

rlwk2009 發表於 2013-6-1 23:22 static/image/common/back.gif
咁正同負有冇掉轉

正同負 我掉轉試過5-6次了~~都係有問題...係咁簡單就好了~~{:6_197:}

狐滴hp2210 發表於 2013-6-1 23:27

會唔會個前置set咗做pre out 輸出 或front high 之類,令前置後級off咗?
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: (已解決,感謝師兄們) 救命呀,我部3010係咪有問題呀~~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。