newbird888 發表於 2013-6-1 12:28

求約20K音響組合

各位師兄, 小弟初到貴境, 請求給予寶貴意見, 謝謝 {:6_122:}

小弟之舊AV Amp(安記) 已用超過十年, 應該係時候退下來,
現想更換新AV Amp, 前置喇叭及Sub 喇叭, (中置及後置暫時希望保留),
對後置係 Wharfedale Diamond 10.

用途係睇電影(60%) + 聽歌(40%).
筆值不多, 大約係 $20,000 (所以未想換中置及後置).

請各師兄指點迷津, 謝謝.

rlwk2009 發表於 2013-6-1 15:56

hi ching 本身地方幾大,中置係咩牌子,前置想用書架喇叭?

newbird888 發表於 2013-6-1 16:08

約二百尺, 中置是很舊的 Infinity {:6_122:}

前置想用書架喇叭(吊在牆上), 因沒地方放坐地的.

rlwk2009 發表於 2013-6-1 16:19

1.Cambridge Audio Azur 551R or Onkyo TX-NR828 or Marantz SR5007 or Onkyo TX-NR626
2.前置Wharfedale Diamond 10.2
3.中置Wharfedale Diamond 10.CS
4.Sunfire HRS 10
見你後置用 Wharfedale Diamond,咁不如全套 Wharfedale Diamond 夾聲好多{:6_177:}

newbird888 發表於 2013-6-1 16:29

謝謝.

1.Cambridge Audio Azur 551R or Onkyo TX-NR828
也是我心中所想,

但請問可否用 kef q300及 q400b ?
會唔會唔夾 ?

rlwk2009 發表於 2013-6-1 16:35

newbird888 發表於 2013-6-1 16:29 static/image/common/back.gif
謝謝.

1.Cambridge Audio Azur 551R or Onkyo TX-NR828

Q300 唔錯(不過中置最好換番Q系,如果唔係就唔夾聲),KEF q400b就{:6_136:}

newbird888 發表於 2013-6-1 16:41

OK, 我可以換埋KEF Q200c.

唔用Q400b, 用你提議的 Sunfire HRS 10 夾嗎 ?

rlwk2009 發表於 2013-6-1 17:26

newbird888 發表於 2013-6-1 16:41 static/image/common/back.gif
OK, 我可以換埋KEF Q200c.

唔用Q400b, 用你提議的 Sunfire HRS 10 夾嗎 ?

高過隻Q400b 兩班,另外超底音可以出去試多幾款始終各人口味唔同{:6_177:}

newbird888 發表於 2013-6-1 17:37

明白, 謝謝.

newbird888 發表於 2013-6-11 12:37

最近銀根鬆左少少, 筆直可以去到30K,

請問上列設備升級那一項會比較適宜, 謝謝.
頁: [1] 2
查看完整版本: 求約20K音響組合

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。