googleli 發表於 2013-6-2 18:31

當然是Note2 + 一萬元耳機好 (assume你講緊custom耳塞不是大耳牛),
不過可以的話用S4或 iPhone啦、唔介意用舊機就最好 iPhone 4 (不是4S)或Galaxy S1.

手提耳擴比較好的我都擁有過, 手提DAC亦有玩過,
Stepdance, SR71A, SR71B, RX2/3, HM801, CLAS, DB2, Foxtex HP-P1
So far 最好聲出UE18 Pro和Westone ES5大家估下係乜?
你可以唔信, 也可能會好多人唔同意, 但我的答案是:
iPad 3 直出!

在IEM的世界, 低抗阻實在太重要, 不過我點講都好, 耳聽為實。
我建議你買左萬元級耳塞先, 以上所講是否屬實,
你可以借部 iPad 3 ,再拿上去亦X或DMX, 同D耳擴/DAP/DAC逐部比較。

小弟覺得, 手提耳擴/DAC/DAP的確是有用處,
在某些方面也的確做到iPad 3直出不能給予的聲音
而對於我的兩對custom來說, 整體仍是iPad 3稍勝
個人認為耳擴用在大耳牛身上更適合
很多說耳塞要耳擴推才好的人, 都是玩 ER4P/B 長大,
小弟都係其中之一, 耳擴對4P 影響的確不少,
但其實到了custom, 又是另一種玩法了,
加多兩舊磚, 唔一定會好左的

如果沒有iPad 3, 即管睇下有無未掉的 Samsung Galaxy S1, 或 iPhone 4 (不是4S),
雖不及 iPad 3, 但亦相當好的了。在第二個forum, 或者大陸forum,
你一話手機直推custom就會俾人笑,
只能說一句: 相信你自己的耳朵, 反正入手好的耳機後, 耳擴通街有得俾你試,
到時聽過自己再決定是否還要加手提DAC/耳擴吧
如果你買完耳塞之後有多餘錢, 不妨將錢花在好的耳機線, 個人覺得更實際。

Near 發表於 2013-6-2 19:47

2個都係頭大身細 既答案
比我會選AK100 +5000元耳機

一定要選以上組合 就選個萬元級耳機

因為耳機最直接影響結果

電話唔夠推咪買過部PLAYER 唔會貴得過你個耳機

但係你買左個1000蚊既耳機 只可以買第2隻黎升級 變相哂左1000 黎享受升級

alanchu 發表於 2013-6-4 12:54

如果一定要揀 我會揀ak120+1000蚊耳機

因為真係會推唔好
我試過手痕用部c3推hd600 仲衰聲過d二百蚊headphone
咁ak120點都可以推得隻1000蚊耳機好好 高下立判

googleli 發表於 2013-6-4 14:55

alanchu 發表於 2013-6-4 12:54 static/image/common/back.gif
如果一定要揀 我會揀ak120+1000蚊耳機

因為真係會推唔好

你用大陸手提機推大耳牛唔衰聲就奇,
但耳塞的話未必用左靚DAP或耳擴就一定好左的

alanchu 發表於 2013-6-4 22:18

googleli 發表於 2013-6-4 14:55 static/image/common/back.gif
你用大陸手提機推大耳牛唔衰聲就奇,
但耳塞的話未必用左靚DAP或耳擴就一定好左的
...

但E部大部手提機已經比NOTE 2好好多~(NOTE 2推UM1, P5都比唔上部大陸機)

kkc 發表於 2013-6-4 23:51

I have both note2 and AK120 and tried these combo.Note2+TG334 definitely sounded better than AK120+RE400
However, if we change the RE400 to either the W4 or 10pro, AK120+either of these sounded better than Note2+TG334

頁: 1 [2]
查看完整版本: 想問AK120配一千元耳機 or Note2配一萬元耳機好

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。