sunday706 發表於 2013-5-27 11:04

Onkyo 818 Audyssey 校準

有關Onkyo 818 的Audyssey 校準, 相信各位已討論很多次了, 我昨天因為加了Front High, 所以又重新用Audyssey MultEQ XT 32 校準一次(即用8個不同的位做校準), 但今次先發現距離, 左右DB都有很太的差別, 聽起黎唔自然又唔平衡(其實一直都覺有問題, 但找不出原因, 以為個自動校準一定是最好的, 直至到Post 76才知道是有第2條路的), 因為我屋企Sofa背牆, 右面是玻璃, 左面係飯廳. 屬唔平衡的間隔. 手動再教db及距離仍未平衡及滿意. 之後再用Audyssey Quick Start(即只用1個位做校準) 測出來的距離準了很多, 有很明顯的改善, 好似即時食左藥一樣, 成部機生猛曬. 這個是小小的分享, 有錯請指教{:6_168:}

rlwk2009 發表於 2013-5-27 16:48

下次可以全手動 set 每隻喇叭距離, db,關 EQ 再試下, 仲有睇 Dolby TrueHD 聲效嘅碟時記得關 咗個晚間模式,如果唔係會冇咗部份高同低音{:6_177:}

samnet1 發表於 2013-5-27 22:03

rlwk2009 發表於 2013-5-27 16:48 static/image/common/back.gif
下次可以全手動 set 每隻喇叭距離, db,關 EQ 再試下, 仲有睇 Dolby TrueHD 聲效嘅碟時記得關 咗個晚間模式, ...

仲有睇 Dolby TrueHD 聲效嘅碟時記得關 咗個晚間模式,如果唔係會冇咗部份高同低音

==> C-Hing, 是否指 Late Night mode??

==> 我現在 set "Auto ", 有影響嗎??

rlwk2009 發表於 2013-5-27 22:21

samnet1 發表於 2013-5-27 22:03 static/image/common/back.gif
仲有睇 Dolby TrueHD 聲效嘅碟時記得關 咗個晚間模式,如果唔係會冇咗部份高同低音

==> C-Hing, 是否指 L ...

1.對,係 Night mode
2.Auto 即係開咗,要 off 咗佢先得

samnet1 發表於 2013-5-27 23:15

rlwk2009 發表於 2013-5-27 22:21 static/image/common/back.gif
1.對,係 Night mode
2.Auto 即係開咗,要 off 咗佢先得

收到 !

星期六試試 !!

jayzhk 發表於 2013-5-27 23:20

night mode on 同off係有分别!但我係木耳,只feel到大同細声!{:6_183:}
頁: [1]
查看完整版本: Onkyo 818 Audyssey 校準

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。