tvboy1428 發表於 2013-5-24 02:02

9.1私人影院 (遇到嘅問題及拆解方法)

今早電工師傅完成從電箱拉獨立電綫到牆蘇。本人的9.1私人影院終大功告成。

(2013年8月14日更新 - 最新圖片喺樓下 #47)

(2013年7月25日更新)

影院己經運行两個月。當中遇到好多問題。其實樂趣就喺尋求解決方法及調較嘅過程中得到。想同大家分享一下。喺未解決嘅地方,希望各位CHING幫忙,提供解決方法。

影院令我唔滿意嘅地方有:

1) 重低音太散(唔知係咪大家所講嘅太肥),震響哂個天花,重有可感覺到重低音由拾仔出聲(做唔到隱型)。
2) 前置鬆、郁(定位不足,樂器撈埋一齊)、濛有齊。
3) 有輕微電流聲聽到(耳仔離前置喇叭1呎位聽到)。
4) 中置聲太薄。明顯感到從投影幕頂發聲。對白好似全部都係林志玲把聲(雞仔聲)。

我將逐部喺樓下話比大家知我點嘗試拆掂。希望各位CHING比啲意見。

除咗上面不足之處之外,我好滿意SONY VPL-HW50ES及OPPO 103嘅畫面及ONKYO 5010嘅環繞效果。抵讚!!!

mantam121 發表於 2013-5-24 02:08

幾大地方睇120吋?

tvboy1428 發表於 2013-5-24 02:16

268平方呎

r32 發表於 2013-5-24 06:06

看相以為三四佰呎, 請多加相{:1_254:}

kungfutown5 發表於 2013-5-24 06:59

{:6_149:}{:6_149:}

edlsang 發表於 2013-5-24 07:36

理想空間   !{:9_428:}

wantai288 發表於 2013-5-24 08:28

ching...點解中置放咁高呀

小瑟 發表於 2013-5-24 08:43

要求加多D相, 好正呀!!!!!{:6_127:}

咁大地方, M7會唔會唔係好夠力呢?? SUB仔係 SB12??? 呵呵~~~ 師兄可能好快會進入 120呢~~~{:6_178:}

manKi 發表於 2013-5-24 08:54

環境好寬敞 {:6_210:}

jason1969 發表於 2013-5-24 09:18

超正{:6_193:}
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 9.1私人影院 (遇到嘅問題及拆解方法)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。