leochow167 發表於 2013-5-22 21:18

急-Yamaha RXV-573 & Denon AVR-X1000 比較

急問各位Ching....本人部amplifer剛壞了,急於這兩天買一部代替. 因我放工後的節目多數留在家看blu-ray電影及演唱會.

請問各位Ching, 以上兩款型號,我應該買邊個呢. 因為我音嚮的常識很小, 用途主要是看演唱會,大陸的歌唱節目及電影. 聽歌亦是經常.

謝謝各位師兄指點迷津. 唔該哂 !!

rlwk2009 發表於 2013-5-22 21:20

Ching 不如講吓你嘅筆值,睇吓其它 ching 有冇好介紹{:6_177:}

leochow167 發表於 2013-5-22 21:48

rlwk2009 發表於 2013-5-22 21:20 static/image/common/back.gif
Ching 不如講吓你嘅筆值,睇吓其它 ching 有冇好介紹

謝謝師兄回覆.

我 budget 大慨 $4000-6000. 如果有好介紹的 Amp, $7000 也可以的.
我本身有一對 Polk Aduio 的書檯型喇叭, sub-woofer Heco Art nbr 1306020, 及 JBL中置喇叭. 暫時未有後置,將來屋企裝修拉線後才打算添置.

謝謝指點.

rlwk2009 發表於 2013-5-22 22:01

如果$5k-6k 7.1 av amp 可以試吓 Onkyo TX-NR626,Denon AVR-X2000,Yamaha RX-V771,Pioneer VSX-1122-K,但如果只玩 5.1 喱部Cambridge Audio Azur 351R 真係要試試{:6_177:}

leochow167 發表於 2013-5-22 22:23

謝謝 rlwk 師兄回覆,你可否講多小小 Cambridge 351R的優點. 以我對音嚮知識的貧乏,不知道可否handle 到這部機,會不會很複雜去調教機內的功能.
我剛上Price.com.hk看過,價錢我OK的,500W 很震撼, 但hdmi 只有4組足夠嗎?因為我要插電視,高清player extremer, 高清有線解碼盒及Now高清盒等等. 會否買 hdmi輸出2組,及hdmi 輸入 8組比較方便呢? 請多多提點...

rlwk2009 發表於 2013-5-22 22:31

leochow167 發表於 2013-5-22 22:23 static/image/common/back.gif
謝謝 rlwk 師兄回覆,你可否講多小小 Cambridge 351R的優點. 以我對音嚮知識的貧乏,不知道可否handle 到這 ...

來佬機通常設定少,功能少,但力水比較足,喱部我實際 set 過玩過聲底真係唔錯,但如果要功能齊備,設定多就一定係日本機,安橋最新果部 626 都係入門首選嚟{:6_177:}

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=150905&extra=page%3D3%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D24%26typeid%3D24

leochow167 發表於 2013-5-22 23:04

唔該晒師兄. 我剛剛睇文,有部 Onkyo TX-NR818都好多人讚賞. 以我既情況,是否買 NR-626已經夠用. 價錢都好好,約5k.

其實可否講講 Denon, Yamaha, Pioneer 和 Onkyo, 那一個牌子好些. 主要睇演唱碟 & file,睇戲,其次聽歌. 謝謝你.   

P.S. 我以前用 Pioneer VSX-D711. 已經唔見有得買了. 大約都用了十年.

rlwk2009 發表於 2013-5-22 23:09

leochow167 發表於 2013-5-22 23:04 static/image/common/back.gif
唔該晒師兄. 我剛剛睇文,有部 Onkyo TX-NR818都好多人讚賞. 以我既情況,是否買 NR-626已經夠用. 價錢都好 ...

如果價錢唔係問題就一定係Onkyo TX-NR818 好D喇{:6_177:}

leochow167 發表於 2013-5-22 23:28

唔該師兄.
相比起小弟剛剛提過的幾個品牌,Denon, Yamaha, Pioneer & Onkyo, 是否 Onkyo 比較好及抵用 ?
或對這幾個品牌有什麼評語...

rlwk2009 發表於 2013-5-22 23:44

leochow167 發表於 2013-5-22 23:28 static/image/common/back.gif
唔該師兄.
相比起小弟剛剛提過的幾個品牌,Denon, Yamaha, Pioneer & Onkyo, 是否 Onkyo 比較好及抵用 ?
...

Denon, Yamaha, Pioneer 都各有特式,而Onkyo 算係比較平衡,不過如果 ching 買 amp 最好都係試清楚邊個牌子啱自己口味{:6_177:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 急-Yamaha RXV-573 & Denon AVR-X1000 比較

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。