sealteam4 發表於 2013-5-16 15:15

近來小弟AV多聲道的各種升級總結

小弟並不是甚麼強大的玩家,只是小空間掙紮求存的入門玩家,多年來影音分家偏了音響兩聲道
近二個月,小弟終於被毒,大手升級AV多聲道,總共升級了好幾樣玩具,就一於分享一下

我由飛記的9600升級了 有文化的劍橋老翻皇751BD 藍光機,呢個升級應該是年幾年已經想要的,奈何當時的劍橋和oppo 95差不多價,幸好有緣千里能相聚,今日一完劍橋夢,個把聲放出來果真爭好遠

玩AV聲音上最重要是甚麼,除了AV Amp就是超低音,無個正的超低音都唔好出來行,升級?當然是旺角look
呢個m&K 是好朋友轉讓給我,佢紮職做15寸大旺角,我當然就入門做小旺角仔,雙8吋小旺角 ,聲音狠勁
呢個升級改變了我AV 聲音上的本質,完全提升我玩AV的興趣,一個好的超低音幾時都咁重要

細細個擺埋一邊就得,超方便

然後一個入門新手常忽視的環節,求其用咪得囉,唔得,原來好的環繞喇叭爭好遠,我升級呢對又唔係話一流好好,但肯定好過原本個對,包圍感爭好遠,又是旺角仔的取向,我是一條MK仔

機有,喇叭有,仲有咩好up,線材呢,本身就用緊牛仔褲HDMI blue jean,都好粗好抵玩,點知試下又一條試下又一條,愈試愈毒,搞搞下就入左三條,而家用緊線的世界,,呢個是線的世界,簡單講下,VDH 好抵玩,聲音偏厚聲,盡面自然純淨,如果玩投影,呢條是首選高階線 inakustik則教人驚喜,聲音好強,畫面則有點亮,比我相像中更好,聲我鐘意佢多過VDH
至於WW則唔駛講,總之我用緊作正印 VDH就用來出畫面,而inakustik就無奈地好正又唔捨得賣,一於暫用作TV box用

當然電源線都唔少得,換左條次旗艦級的DDL純銀電源線比AV玩算超班之作,條線粗個我個仔(BB)的腳,聲音肯定是av amp中最top的電源線之一

經過以上多種的升級後,小弟的AV多聲道終於都見得下人,奈何空間作戰依然進行中
日後還有更多路要走
開開心心迎5月,5窮6絕之時,趕過了,吃完樹皮又會是一個新天地

pac 發表於 2013-5-16 15:30

CHING影音路是漫長的{:6_174:} 有排你行{:6_190:} ,我近依兩年差不多全部影音器材換曬,食樹皮的路有排都未行完{:6_192:}

chengvin 發表於 2013-5-16 15:48

Ching,部751系真唔系真老翻王?無水印?

sealteam4 發表於 2013-5-16 15:52

chengvin 發表於 2013-5-16 15:48 static/image/common/back.gif
Ching,部751系真唔系真老翻王?無水印?

無水印,聲音可比oppo95
是無水印中聲音質素最高的之一
當然其實有無水印影響不大,我買只因價錢平左

manKi 發表於 2013-5-16 15:56

各項升級都好正 {:6_211:} 如果玩5.1 MK Sound M-4T 都需要點指向性

keke323 發表於 2013-5-16 16:03

咁多正野 {:8_372:}

chhanthony 發表於 2013-5-16 16:57

版主入的件件都係佳品,條Power cord手臂咁粗,堅呀!

M&K/MK出咗15吋 subwoofer?

另外M&K係指向性好高嘅speaker,如果將高音單元指向自己會有更好效果的。

sealteam4 發表於 2013-5-16 17:15

chhanthony 發表於 2013-5-16 16:57 static/image/common/back.gif
版主入的件件都係佳品,條Power cord手臂咁粗,堅呀!

M&K/MK出咗15吋 subwoofer?

m&K 是過去最輝煌的產品,朋友的雙15吋定12吋我就沒有太在意
但我呢個雙8吋就一點不像八吋的聲,收放快控制自如,以前用MS 得力度無控制,完全無法比,當然我知影音世界自有更強的sub仔,但我此刻好滿意了

哈:我不是這裡版主,我只是此版的小玩家{:8_374:}

fatkie 發表於 2013-5-16 17:19

sealteam4 發表於 2013-5-16 15:52 static/image/common/back.gif
無水印,聲音可比oppo95
是無水印中聲音質素最高的之一
當然其實有無水印影響不大,我買只因價錢平左 ...

係咪全新地庫入手?
請問讀唔讀到 BD ISO 呢?

jcpajero 發表於 2013-5-16 17:35

CHING 放毒呀{:6_222:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 近來小弟AV多聲道的各種升級總結

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。