GazzaPaul 發表於 2013-5-7 15:30

剛入左馬蘭士SR7007, setup完出事了 (2)

上文提要....

隻SR7007有問題, HDMI 睇bluray有時有聲無畫

Call左馬仔代理, 佢地有位維修都師父打比我, 同我在電話中, 做左几樣測試, 佢好有心機, 晚上8:30pm同我傾左成個鍾,

試左好多野去 Find out 問題, 暫定可能TV hdmi 吾太同部馬仔溝通好. 但我家沒有其它電視可測試.

最後周生及劉生幫手, 約左兩日後到我家測試.

測試當日, 周生和他另一位同事, 帶左部Sony電視及Marantz5007 bluray 到我家測試, 十分認真,

最後結果是我的電視可能梃舊, 在與SR7007要有些特別溝通才能出畫, 我只能接受, 畢竟TV已有7個年頭.

但見到馬仔的師父, 測試認真, 吾求其, 另我對D&M加了好多分

edlsang 發表於 2013-5-7 16:22

咁 Ching 又可換埋電視 la !{:6_174:}

GazzaPaul 發表於 2013-5-7 16:24

剛剛裝完修, 赤到想死, 邊有Budget.... 都TV好靚仔, 吾捨得

david1503 發表於 2013-5-7 16:35

師兄,我電視都係4年前的舊野toshiba,我是用sr5007和onkyo 616,一開始一樣都係amp與tv有奇怪溝通,switch off hdmi 好多function都怪怪地,最後解決方法係插tv的hdmi唔好用hdmi 1,插去號碼較大的hdmi,我的是hdmi 4,因為舊電視好像只有hdmi 1和2有較多溝通function,hdmi 3以後的插頭通常只有聲、畫的function。咁就少好多溝通問題。

另外用一條$1xx的apple hdmi線,又係聲畫ok,唔駛搞太多野,以上駁法,onkyo 616和marantz sr5007都有用,完全無晒所有麻煩問題。供師兄參考。

wahwahb 發表於 2013-5-7 16:35

咁ching 你不如等一下,唔知日後會唔會更新firmware

jcpajero 發表於 2013-5-7 16:38

請問ching 你用咩hdmi 線.
可能係條hdmi 線問題, 我都係sr7007 新用家, 都試過冇畫面出, 試下換過條hdmi 線.
鴨記 super hdmi (1.4a)線 bdp--->amp--->tv 全部都冇信號, 但bdp--->tv 就有信號
跟機cheap hdmi (1.3)線 bdp--->amp 就冇信號, 但amp--->tv 出到畫面
Inakustik hdmi (1.4a)線 bdp--->amp--->tv 全部都冇問題
2themax hdmi (1.4a)線 bdp--->amp--->tv 全部都冇問題

pinkspider 發表於 2013-5-7 17:12

我之前剛買馬仔amp都有問題打去D&M問, 佢哋都好耐心解答, 抵讚 {:6_193:}

pinkspider 發表於 2013-5-7 17:14

要有些特別溝通才能出畫??? {:6_141:}

其實係睇blu ray 先有問題?? 電視或打機經amp 出就正常??

GazzaPaul 發表於 2013-5-7 17:30

jcpajero 發表於 2013-5-7 16:38 static/image/common/back.gif
請問ching 你用咩hdmi 線.
可能係條hdmi 線問題, 我都係sr7007 新用家, 都試過冇畫面出, 試下換過條hdmi 線 ...

我試左高中低價hdmi線, 都吾得, 但用佢地電視試作6次....次次得

GazzaPaul 發表於 2013-5-7 17:34

pinkspider 發表於 2013-5-7 17:14 static/image/common/back.gif
要有些特別溝通才能出畫???

其實係睇blu ray 先有問題?? 電視或打機經amp 出就正常?? ...

特別溝通方法

"試個Magic TV, 又系 after 2 mins 出聲再出畫, 吾小心按左去Game, 再按番去只有聲無畫, 按去blueray check 下先(播緊 Wyman 無off), 再按番去magic TV, 咦....OK 喎聲畫都有..... 重覆左上述請況再試, 每次magicTV無畫面, 按去blueray 再按番去magic TV, 就ok...."

頁: [1] 2
查看完整版本: 剛入左馬蘭士SR7007, setup完出事了 (2)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。