pac 發表於 2013-4-25 13:20

ykluk 發表於 2013-4-25 13:14 static/image/common/back.gif
講真我唔係好熟咩機咩膽好, 只係小弟聽過既無論膽CDP膽前全合併膽等等, 用嚟聽歌仔人聲真係茅得頂, 因為 ...

但系我會用onkyo 5509去這個前級再去後級睇戲,前睇戲會有問題嗎?

SkyGeo 發表於 2013-4-25 13:33

pac 發表於 2013-4-25 13:20 static/image/common/back.gif
但系我會用onkyo 5509去這個前級再去後級睇戲,前睇戲會有問題嗎?

時代斷在變,而家 d 膽機不單止人聲好,而且彈跳力強勁,不是以往的「老」聲!

機要用新、膽要用舊!

好多國內牌子的機,換了舊膽後,靚聲到...{:6_159:} {:6_220:}

yuppi 發表於 2013-4-25 13:35

Krell 有部三万几既A類入門兩聲道純前。

pac 發表於 2013-4-25 15:04

SkyGeo 發表於 2013-4-25 13:33 static/image/common/back.gif
時代斷在變,而家 d 膽機不單止人聲好,而且彈跳力強勁,不是以往的「老」聲!

機要用新、膽要用舊!

各位大佬小弟都對膽機前級有D興趣,但未玩過,所以嘜都唔識,莫見笑{:6_154:} ,有問題如下:

1)膽機前級有沒有平衡入和出?
2)有無牌子型號推介?
3)玩膽機前級有甚要注意的地方?
4)不同會不同聲?換貴嗎?

beerboy 發表於 2013-4-25 15:25

pac 發表於 2013-4-25 15:04 static/image/common/back.gif
各位大佬小弟都對膽機前級有D興趣,但未玩過,所以嘜都唔識,莫見少 ,有問題如下:

1)膽機前級有沒 ...

有d有。

2)有無牌子型號推介?
ys audio

有要求.... 貴

pac 發表於 2013-4-25 15:28

beerboy 發表於 2013-4-25 15:25 static/image/common/back.gif
有d有。

多謝賜教{:6_162:}

SkyGeo 發表於 2013-4-25 16:52

beerboy 發表於 2013-4-25 15:25 static/image/common/back.gif
有d有。

其實玩膽機要看看家中有冇小朋友,好多ching 因為小朋友太細,驚隻小魔怪亂搞,所以轉玩石,但有好多膽前級是內置膽,e.g YS Audio, Cayin 膽前

不同膽確有不同聲,這是膽機最好玩的地方。換一些古董歐洲胆可能要1K-3K一對,但效果遠遠勝過換5K-6K的電源線,仲有古董胆係可以保值,電源線 2-3年賣出去可能半價都冇人要,但質素好的膽,2-3後可能升值好多,因為古董膽越玩越少,玩膽機的人就越來越多!

美國古董前級膽就幾百蚊一對都有!所以口味每人不同,換豐儉由人。

以我的經驗,一台幾千元的國產 or 土炮膽機 (Impluse Audio),換上1-2K的古董胆,各方面的效果不會輸比 20-30K的石機,特別在人聲的甜潤上。

後級膽就真係好貴(美國Western Electric 過萬一隻都有),因為後級膽在功能上容易消耗,壽命有限,所以好多師兄玩前膽後石!

pac 發表於 2013-4-25 18:31

SkyGeo 發表於 2013-4-25 16:52 static/image/common/back.gif
其實玩膽機要看看家中有冇小朋友,好多ching 因為小朋友太細,驚隻小 ...

好多謝師兄,得益不少{:9_416:}

SkyGeo 發表於 2013-4-26 14:52

ching,

呢部係我新 target, 頂級分體式前級:-

SM No25 WE

pac 發表於 2013-4-26 16:19

SkyGeo 發表於 2013-4-26 14:52 static/image/common/back.gif
ching,

呢部係我新 target, 頂級分體式前級:-

依部好野喎!{:6_193:}
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 有無鬼佬純兩聲道前級推介?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。