takhome 發表於 2013-4-24 17:51

CD機FUSE燒左!

本人CD機是Cayin CDT-17A, 今早在沒有開CD機的情況下, 我家突然跳了插蘇總制, 之後開返沒有問題。但下午開CD機發覺開唔到, 想應該是CD機斷在FUSE, 之後拿唯一一條後備FUSE換落去, 但一開機, POWER一著就熄, 之後發覺條後備FUSE燒埋, 現在不敢在沒有FUSE之下開機!!

請問CHING為何會這樣? 現在應該點做好??

plnl88 發表於 2013-4-24 20:20

好可能部cd內部有元件壞左。
令到一開機就出現power surge。
燒斷支protection fuse。
師兄拎返廠撿查下好D。

takhome 發表於 2013-4-24 21:19

發現應該是火牛問題, 有少少味!!
已過保了, 請問可以去邊度整? 大約幾錢??
thanks!~

ADA 發表於 2013-4-24 22:18

這機好似用2隻牛的, 要換就換2隻啦.
如果識自己搞, 那麼只需自行定返2隻牛, 換上就搞掂啦;

但是如果唔識搞, 都係乖乖交比膽皇啦.

umojim 發表於 2013-5-1 14:39

可能燒咗牛,攞去代理商影音居維修吧!

quntinchan 發表於 2013-5-8 17:27

橫樹都無得補, 自己開個罩look look先!
頁: [1]
查看完整版本: CD機FUSE燒左!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。