ronan 發表於 2013-5-4 14:02

cth516 發表於 2013-4-27 18:50 static/image/common/back.gif
即係用RCBO比較好,師兄,請問我點知道屋企電箱係 split bar 定 non-split bar type?有冇圖片參考。謝謝 ...

如果師兄見到mcb/rcbo 係兩開左右兩邊放,呢個就係split bar

但如果mcb/rcbo 係放哂一齊,呢隻就叫non-split bar

ronan 發表於 2013-5-4 14:05

karsonkwan 發表於 2013-5-2 20:51 static/image/common/back.gif
師兄。。咁我如果而家我用緊條線比既電流係夠的話(雖然佢駁左好多其他野)
咁係唔係可以不用攪獨立線呢 ...

無錯,只要把circuit 中non-av equipment 的插頭唔好插,已經係獨立電源

如果師兄住的樓是舊樓,但又不至於唐樓果隻咁舊,師兄的電線好大機會係英國線黎

特別係以前的公屋,全部都係用英國線,但依家新project ,好多都用大陸線了

ronan 發表於 2013-5-4 14:07

tong1810 發表於 2013-5-3 01:28 static/image/common/back.gif
Ronan兄:題外問題,小弟發現屋企冷氣開關制(師傳叫燈曲 20A)並没有接水線(E),而係張两條水線互接.
請問是否 ...

正常情況下個燈曲(有燈的cooker 制)有三個位,分別是L, N 和E 比你去接線

條E 線係需要接入個曲架制入面

tong1810 發表於 2013-5-4 14:26

Thank you

plnl88 發表於 2013-5-4 14:42

tong1810 發表於 2013-5-3 01:28 static/image/common/back.gif
Ronan兄:題外問題,小弟發現屋企冷氣開關制(師傳叫燈曲 20A)並没有接水線(E),而係張两條水線互接.
請問是否 ...

屋企冷氣開關制(師傳叫燈曲 20A)並没有接水線(E),而係張两條水線互接. <-- 唔明,師兄可否解釋下。{:6_162:}

tong1810 發表於 2013-5-4 22:31

師傳冇將in 嘅水線接入燈曲,而係將in(來電)嘅水線同去泠氣嘅水線接埋一齊.

即係話水線唔經燈曲

pc0020 發表於 2013-5-18 07:22

借師兄圖一用兼問一問中線問題
如果電箱接法如上圖, MCB分別有電燈, 插蘇, 冷氣,如果我想整插蘇,平時我會關總制,但如果我只關 插蘇個MCB,條中線其實仲有冇電? 因我見電箱內所有中線係駁埋一齊,咁係咪只要屋內有任何電燈或冷氣著咗,就算關 插蘇個MCB掂到條中線都會觸電?
如果係冇電,可否話我知以下現象點解呢?
之前屋企換燈膽座,個師傅冇關任何MCB,當然個燈制係關咗,我見佢支他筆掂火線冇事,但一接近條中線就有電光?

小寶老豆 發表於 2013-6-5 18:42

好勁!! {:6_193:}

williechu 發表於 2013-6-19 00:50

師兄, 我見你圖中有棕色電綫, 這都是派拉利嗎? 老P綫不是沒有棕色綫碼的嗎?
其實我也買了老P綫, 但只有紅色, 藍色 & 黃綠色, 獨欠棕色.
賣線的說老P沒有棕色綫碼, 看了你的圖, 想證實一下, 如棕色綫都是老P, 那我就去買一巻回來.

williechu 發表於 2013-6-19 00:52

師兄, 我見你圖中有棕色電綫, 這都是派拉利嗎? 老P綫不是沒有棕色綫碼的嗎?
其實我也買了老P綫, 但只有紅色, 藍色 & 黃綠色, 獨欠棕色.
賣線的說老P沒有棕色綫碼, 看了你的圖, 想證實一下, 如棕色綫都是老P, 那我就去買一巻回來.
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13
查看完整版本: 不祗是幾個牆蘇咁簡單(安裝獨立電源)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。