liondog 發表於 2013-4-18 14:37

請教SONY NEW series TV

8年機, 開始壞, 終於羅到APPROVAL 換電視,
睇緊40-42, 8呎半廳, 46唔批{:1_255:}

本來睇LG , 多咗D 有實用功能
1. 無線駁NOTEBOOK, LG 內置SUPPORT, INTEL WIDI
2. LG 3D 用輕, 平眼鏡, 啱我屋企人, 全家都戴眼鏡, 戴兩副睇戲會攰死

SAMSUNG唔考慮, 見得太多投訴CASE{:1_248:}

SONY 做緊功課

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmekXresqyj7dDBGQzhoNGpVaDdKa1pOb1M4WkNEOFE#gid=0

諗緊42W800, 想問
1. 新SERIES 有WIFI MUTLICAST
W800, 有 Wi-Fi CERTIFIED Miracast
http://www.theverge.com/2013/1/7/3848362/sony-mirasol-nfc-smartphone-tv-screen-sharing
MIRACAST 又SUPPORT INTEL WIDI喎
http://www.twylah.com/engadgethd/tweets/248319154845786113
咁唔知咪即係駁到PC?
係咪算統一咗
2. 400MHZ, 同800 MHZ差唔差得遠?
3. 己有ONKYO 616, 用唔用到bravia SYNC?
因後置得一PAIR 線, 只可以玩到5.1, 係咪玩唔到DTS-HD MASTER AUDIO?
4. 未有BLU RAY, 2000 內有冇推介?
請問用PS 3 做BLU-RAY用唔用到bravia SYNC?
之前聽過PS 3 解唔到DTS-MASTER AUDIO 同唔可以LPCM?

SORRY 咁多野問

jacky622 發表於 2013-4-18 21:53

KDL-55W950A
KDL-46W950A
KDL-55W900A
KDL-46W900A

我都準備買TV ,都㥎問下 W950A 同 W900A 有咩分別?
我只知 W900A 係active 3D, W800A 係passive 3D

liondog 發表於 2013-4-18 23:01

jacky622 發表於 2013-4-18 21:53 static/image/common/back.gif
KDL-55W950A
KDL-46W950A
KDL-55W900A

加咗條link, 去 https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmekXresqyj7dDBGQzhoNGpVaDdKa1pOb1M4WkNEOFE#gid=0

有比較表, 今朝執咗半個鐘架

包一觸remote 同 OptiContrast 高對比屏幕

jacky622 發表於 2013-4-19 00:58

liondog 發表於 2013-4-18 23:01 static/image/common/back.gif
加咗條link, 去 https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmekXresqyj7dDBGQzhoNGpVaDdKa1pOb1M4Wk ...

多謝分享
反而對W800A 有興趣
1. 價錢平好多
2. 用passive 3D , 舒服好多
3. 900A 只有55 吋

W900A 係多左SimulView™ (打機可以兩個人用同一個screen打 )
Motionflow XR 800Hz ,W800A只有400 Hz

如果W800A 有 HX850 甚至HX950 水準就好喇

大陸Sony網 大部份有價錢出左

liondog 發表於 2013-4-19 11:29

jacky622 發表於 2013-4-19 00:58 static/image/common/back.gif
多謝分享
反而對W800A 有興趣
1. 價錢平好多

謝謝, 我首選都係W800A,係驚400HZ同800 差好遠,
大陸6千幾人仔, 應該8千內, 係既, 差D都可以接受

我都係等其他廠出PASSION 3D,
ACTIVE對於戴眼鏡既人係趕客.......

CHING 你有PS3? 睇BLU-RAY OK 唔OK?

jacky622 發表於 2013-4-19 11:56

liondog 發表於 2013-4-19 11:29 static/image/common/back.gif
謝謝, 我首選都係W800A,係驚400HZ同800 差好遠,
大陸6千幾人仔, 應該8千內, 係既, 差D都可以接受

我用P記51睇bluray
如果買新電視,應該會考慮入oppo 同新amp

liondog 發表於 2013-4-22 09:52

jacky622 發表於 2013-4-19 11:56 static/image/common/back.gif
我用P記51睇bluray
如果買新電視,應該會考慮入oppo 同新amp

THANKS!
其實都有諗等唔等4K,我估出年應該有細尺寸4K

viccat 發表於 2013-4-24 18:50

jacky622 發表於 2013-4-18 21:53 static/image/common/back.gif
KDL-55W950A
KDL-46W950A
KDL-55W900A

問下 W950A 同 W900A 有咩分別?

最大分別係
W950A 有 opti-contrast panel ( 高對比色, 靚色 )
W900A 用一般磨沙 panel ( 低秀光, 有d灰膜感覺 )

用 opti-contrast panel 的畫汁可已比用一般磨沙panel led tv可以高幾成.

viccat 發表於 2013-4-24 19:48

KDL-55W950A
KDL-46W950A
KDL-55W900A

jacky622 ching hing,

其實其他品牌如 三叔samsung 或 Toshiba 4k 等其艦 led 形都用上玻璃或 crystal panel 類似sony的opti-contrasr 技術, 以加強其電視之畫汁.

morehd 發表於 2013-4-24 19:58

松下 65 3d hdtv
頁: [1]
查看完整版本: 請教SONY NEW series TV

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。