kkoasis 發表於 2013-4-19 09:40

xianglan 發表於 2013-4-18 19:18 static/image/common/back.gif
I agree! I also have a pair of bs243 the sound can say more clear(high) in out come.

你意思係243 高音好過244?

xianglan 發表於 2013-4-19 12:55

kkoasis 發表於 2013-4-19 09:40 static/image/common/back.gif
你意思係243 高音好過244?

compare to price bs243 so... worth than bs244 lar

playboy 發表於 2013-4-19 21:13

kkoasis 發表於 2013-4-19 09:39 static/image/common/back.gif
多謝各師兄. 我只係有部marantz sr6007 av amp 推. 諗緊用腳會好過釘幾多呢? 同埋原廠腳好貴呀. 有冇介紹去 ...

只用AV推一定唔夠力因為我以前都係咁但加左陪兩channel後真係兩個世界,睇電影有改善聽歌仔{:6_183:}

fishbone8822 發表於 2013-4-21 02:11

覺得個bass 好似唔太舒服. 高音又唔太清. <---amp的驅動力問題

似係後級吾夠力。。。 +1

小弟也是243用家...Elac的低音絕對唔差, 同size不成正比的

可考慮買部krell s300i (300w 4ohm)合併機, 有bypass 功能, 一物二用, 2ch(Class A前級), AV(bypass 作後級)
夠驅動力把244的應有實力發輝出來{:1_254:}

kkoasis 發表於 2013-4-21 13:24

fishbone8822 發表於 2013-4-21 02:11 static/image/common/back.gif
覺得個bass 好似唔太舒服. 高音又唔太清.

多謝ching..不過呢部都幾貴.{:1_331:}{:1_331:}如果萬元多有冇選擇呢? 同埋你地有冇用喇叭架? 有冇好介紹?

kkoasis 發表於 2013-4-21 13:25

playboy 發表於 2013-4-19 21:13 static/image/common/back.gif
只用AV推一定唔夠力因為我以前都係咁但加左陪兩channel後真係兩個世界,睇電影有改善聽歌仔...

thanks playboy ching. what int amp you are using now{:1_332:} {:1_332:}

fishbone8822 發表於 2013-4-21 17:55

kkoasis 發表於 2013-4-21 13:24 static/image/common/back.gif
多謝ching..不過呢部都幾貴.    如果萬元多有冇選擇呢? 同埋你地有冇用喇叭架? 有冇好 ...

S300i 行都係about HKD萬7

我有用腳架呀..24" FDII {:1_254:}

kkoasis 發表於 2013-4-21 20:54

fishbone8822 發表於 2013-4-21 17:55 static/image/common/back.gif
S300i 行都係about HKD萬7

我有用腳架呀..24" FDII

e...咁S300I 有冇邊度有得試呀? FDII 好貴 !{:1_331:} {:1_329:}係咪好正? FD II 個貴應該仲貴過原廠?

fishbone8822 發表於 2013-4-21 21:48

kkoasis 發表於 2013-4-21 20:54 static/image/common/back.gif
e...咁S300I 有冇邊度有得試呀? FDII 好貴 !   係咪好正? FD II 個貴應該仲貴過原廠 ...

Sorry, s300i HK邊度可以試我不清楚呀, 因我是澳門人

至於FD II 好處係能釘得實對SPK, 低音硬淨, 實在好多
比原裝腳貴, 但日後再換書架SPK都用得返, 基本上係有買貴無買錯的好腳{:1_254:}
頁: 1 [2]
查看完整版本: 請教 elac 244

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。