david1503 發表於 2013-4-2 16:15

3套5.1 入門︰請求師兄發表寶貴意見

師兄們大家好,小弟租樓住,長型廳大約10x20呎,一半飯廳、一半作客廳影音空間(10X10呎)。現正使用SOUNDBAR SONY CT550W,想買一套5.1看電影及稍微播放音樂,訊源是PS3及APPLE TV。看中3套5.1系統不知該怎樣選擇,請求師兄們給予寶貴意見。

1.KEF KHT2005.3 + Pioneer VSX-1122-K ($9,980)
2.Mirage MX + Onkyo TX-NR616 ($8,800)
3.Mordaunt Short Alumni + Onkyo TX-NR515 ($10,000)

主要用途包括︰
1.每天太太會看TVB劇集。
2.看電影,類型很廣,但常會看動作爽片以放鬆身心。大片會自己買BLURAY或APPLE TV HD,細片會租DVD。
3.太太會播一般流行曲/莫札特,我自己喜歡聽古典音樂。

家裡有APPLE TV,所以AIRPLAY功能不是必需。另外,小弟平日有聽音樂習慣,現在是使用KEF X300A + IMAC在書房裡聽音樂,曾經考慮過把X300A放廳裡聽音樂用,以補足5.1系統聽音樂較不理想的問題。

請問上述3套系統,哪套較優?感謝!

補充內容 (2013-4-10 14:51):
UPDATE: 小弟最後買了MORDAUNT SHORT ALUMNI 加2手ONKYO 616,加埋$10K,另買了一對原廠STAND俾後置。

cloverp 發表於 2013-4-2 17:03

mordaunt + 616 or 1122

小仲 發表於 2013-4-2 17:27

3+616

david1503 發表於 2013-4-2 17:36

感謝2位師兄的回覆,都建議我用616。mordaunt short alumni 我係問有成11樓,佢地話616唔會再有貨,叫我買515,話係一模一樣,除左thx認証,我沒有相關知識,唔知佢係講真定講假,佢話一係買717,收我$6xxx,我又覺得太貴。{:1_247:}請問616和515係咪好大分別?

sam12345 發表於 2013-4-2 17:40

3+818{:1_352:}

david1503 發表於 2013-4-2 17:53

sam12345 發表於 2013-4-2 17:40 static/image/common/back.gif
3+818

師兄……{:1_260:}

longma 發表於 2013-4-2 18:07

david1503 發表於 2013-4-2 17:36 static/image/common/back.gif
感謝2位師兄的回覆,都建議我用616。mordaunt short alumni 我係問有成11樓,佢地話616唔會再有貨,叫我買5 ...

你去柏X16樓問下,或者你係有成11樓買喇叭,616去第二到買唔會差好多價錢...

ykluk 發表於 2013-4-2 18:15

如果真係呢3個選擇, 我會揀Mordaunt Short Alumni + Onkyo TX-NR616, 分開地方買唔係問題, 個人覺得515同717都只係過渡產品, 一係616, 一係818~~!! {:9_421:}

另外, 如果你聽歌, 我相信KEF X300A + IMAC應該會比用Mordaunt Short Alumni聽歌嚟得好, 直情影音分家又啱你budget~~!! {:9_426:} 講真, 其實要用同一對前置嚟同時睇戲聽歌真係好易會2頭唔到岸.....除非有無限金錢.....{:8_395:}

david1503 發表於 2013-4-2 18:19

longma 發表於 2013-4-2 18:07
你去柏X16樓問下,或者你係有成11樓買喇叭,616去第二到買唔會差好多價錢... ...

多謝師兄意見,你唔講,我一直唔知有柏裕呢個地方。去看看先!

david1503 發表於 2013-4-2 18:26

ykluk 發表於 2013-4-2 18:15
如果真係呢3個選擇, 我會揀Mordaunt Short Alumni + Onkyo TX-NR616, 分開地方買唔係問題, 個人覺得515同71 ...

Thank you c hing!我有選擇困難,又唔熟影音,你們的意見令我重拾希望!XD 定係師兄你有其他萬元推介?
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 3套5.1 入門︰請求師兄發表寶貴意見

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。