edhuen 發表於 2013-4-2 09:53

Ballhead Markins

各位師兄, 不知大家是用什麼腳架和ballhead的? 小弟覺得很多人都忽略了腳架和ballhead的重要性, 你要知道你把自己數以萬計的器材放在上面, 一支好的腳架和ballhead是必須的, 自己本身用開M記的190Pro碳纖加MH054 ballhead, 在之前Tasmania之旅發覺重量不輕, 個ballhead都已經610g, 回來後不斷做search, 發現了一個南韓牌子Markins, 重量輕而鎖力好, 身痕下便買了回來試下, 發覺韓國產品造工很高水準, 鎖力真的很好, 產品細細只有375g, 輕了接近一半, 不知其他師兄有沒有更好的分享?

ahnel 發表於 2013-4-2 10:41

Markins好野黎喎, 師兄哩隻咩價位~

edhuen 發表於 2013-4-2 10:43

ahnel 發表於 2013-4-2 10:41 static/image/common/back.gif
Markins好野黎喎, 師兄哩隻咩價位~

版主大人, 紅色HKD2350, 黑色平$50

ahnel 發表於 2013-4-2 10:48

edhuen 發表於 2013-4-2 10:43 static/image/common/back.gif

紅色真係幾靚仔, 可以諗諗~

jason1969 發表於 2013-4-2 12:13

好正{:6_193:}

radhk 發表於 2013-4-2 13:19

edhuen 發表於 2013-4-2 10:43 static/image/common/back.gif

好正.

不過都好貴, 買唔起. {:6_122:}

cosworth01hk 發表於 2013-4-8 00:27

我用左下面呢隻好多年lu {:6_193:}

RRS BH-40 LR II

Zack_A 發表於 2013-4-8 07:10

我第一個頭係manfrotto ballhead. 不過操作方面真係唔係順手. 因為想調整角度就要"令" - 轉幾個圈先可以調整想要的角度...用下用下就覺得好麻煩...

所以準備入vanguard gh-100
接個制就搞定,.

ahnel 發表於 2013-4-8 09:58

Zack_A 發表於 2013-4-8 07:10 static/image/common/back.gif
我第一個頭係manfrotto ballhead. 不過操作方面真係唔係順手. 因為想調整角度就要"令" - 轉幾個圈先可以調 ...

槍頭真係好睇唔好用, 又重, 我好多年前都用過一個, 最後都係頂唔順~{:6_192:}

Zack_A 發表於 2013-4-8 11:09

ahnel 發表於 2013-4-8 09:58 static/image/common/back.gif
槍頭真係好睇唔好用, 又重, 我好多年前都用過一個, 最後都係頂唔順~...

我末試過,都係睇Youtubereview 發現好像比ballhead 靈活性高少少,
等收到貨先可以仔細評論{:6_122:}
頁: [1] 2
查看完整版本: Ballhead Markins

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。