myblue 發表於 2013-4-1 17:20

Dune HD smart D1 睇葉倩文演唱會聲音有窒

backup 佐隻新碟Sally's concert 成BD iso , 比Dune D1 駁USB docking 播(剩開著個隻HDD),播佐十幾二十分鐘後聲有窒,畫面跟著freeze, 不過好快又跟番,沒多久又再黎多次。停佐再開過,個freeze 位又轉佐第二個位置,我用DTS HD MA 24bit/96khz.   

我初時懷疑個docking 位或個HDD, 點知播同一HDD 入面第二套Twilight,DTS HD MA, 又無事。

有沒有ching用Dune 或其他MP試個呢隻24/96k 演唱會?

reddog 發表於 2013-4-2 01:50

BT左個ISO, 43.9G ,幾條聲都冇問題好順, 用 Dune hd max.

myblue 發表於 2013-4-2 08:49

reddog 發表於 2013-4-2 01:50 static/image/common/back.gif
BT左個ISO, 43.9G ,幾條聲都冇問題好順, 用 Dune hd max.

唔該晒,等我轉個docking 槽位再試試先。

76hdav 發表於 2013-4-26 16:35

我有這ISO,但未睇,但想知係唔係都在同一個位有窒???
因我有其他片都有同樣的經驗。

myblue 發表於 2013-4-28 17:34

76hdav 發表於 2013-4-26 16:35 static/image/common/back.gif
我有這ISO,但未睇,但想知係唔係都在同一個位有窒???
因我有其他片都有同樣的經驗。 ...

我個問題估計係隻HDD夾個Orico 4Bay docking 到,試佐幾個組合: 同一docking 位用另一HDD上USB冇事,同一HDD不過用SMB係XP外接另一USB docking又沒事,只係個隻HDD係orico上任何一Bay都有機會有窒(用USB接Dune),多數關乎係DTS HD(常係高速率下). 從新整個system storage好少少,不過都有事。

其他4隻HDD係Orico docking又OK喎,奇?所以放棄追查落去。{:1_342:}

76hdav 發表於 2013-4-29 12:36

myblue 發表於 2013-4-28 17:34 static/image/common/back.gif
我個問題估計係隻HDD夾個Orico 4Bay docking 到,試佐幾個組合: 同一docking 位用另一HDD上USB冇事,同 ...

咁你果隻有問題的HDD係邊隻牌子??幾多容量??
你Dune SMART firmware 用緊咩型號???

myblue 發表於 2013-4-29 13:41

76hdav 發表於 2013-4-29 12:36 static/image/common/back.gif
咁你果隻有問題的HDD係邊隻牌子??幾多容量??
你Dune SMART firmware 用緊咩型號??? ...

Segate 1.5TB,幾年前買落,幾隻之中獨呢隻搞鬼,不過轉佐第二個USB docking (單一位)兼用SMB 去播同一套戲又沒事。懷疑係個組合(個隻HDD加Orico docking, 兼用USB 直駁先有事)。

Dune smart個firmware 係最新了。

題外話,用同一外接USB setup 接個Orico 上himedia 600 A, 同一套戲都沒事。不過600A個畫面太多noise, 顔色一薘達, 不睇也罷。只是發現HDD讀得頗頻密(燈閃密),dune hd smart就似乎沒那麼密,可能dune有system storage做buffer瓜。

76hdav 發表於 2013-5-1 15:58

myblue 發表於 2013-4-29 13:41 static/image/common/back.gif
Segate 1.5TB,幾年前買落,幾隻之中獨呢隻搞鬼,不過轉佐第二個USB docking (單一位)兼用SMB 去播同 ...

system storage 我無用,請問佢有咩用呢??
我用電腦經SMB插LAN入Dune,個聲畫有時會窒,如果用咗system storage會唔會好D呢?
請問如何使用system storage??
現在最新的firmware,你知不知仲有無咩問題?

補充內容 (2013-5-1 16:40):
你有無用過NFS(HaneWin NFS SERVER),有没有相關經驗?是否會比SMB快??我在使用上遇上問題,請看
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=155795&extra=page%3D1

myblue 發表於 2013-5-1 21:16

76hdav 發表於 2013-5-1 15:58 static/image/common/back.gif
system storage 我無用,請問佢有咩用呢??
我用電腦經SMB插LAN入Dune,個聲畫有時會窒,如果用咗system s ...

我沒用NFS, 我唔鐘意裝d server係部xp 到(兼試過download 嘅NFS server 被掃毒軟件認為...). 不過如你用開NAS, 通常佢地都會有現成NFS server, 咁就另計。可惜兩三年前用過NAS, 覺得佢地個風扇噪,兼我想環保,唔用時想熄部NAS! 不過咁又對部NAS唔公平,最後轉用USB docking (含獨立開關),簡單又環保.

用SMB應該沒問題,要注意你駁法如何,可以嘅話dune駁100M switch port, 唔好用gigabit port, 我以前入Dune D1時出pos講過,你可以check check.

另外個system storage 需要你插USB 手指(底板或外置,至少2GB)或SD 卡,然後係menu去到set up,再去Misc個到,咁你可以format兼整個system storage出來。詳細去Dune web site, 佢地有教。system storage 會幫你buffer data兼玩Bluray live.

最後,個latest firmware係值得upgrade, 原因係佢比埋Bluray lite menu你,對於有d 用dune full menu開唔到嘅戲(如今日我用SMB睇cloud Atlas), 要用到lite menu去揀條m2ts track,好似玩himedia 600A咁。

希望以上幫到Ching你啦。{:1_264:}
頁: [1]
查看完整版本: Dune HD smart D1 睇葉倩文演唱會聲音有窒

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。