chanwt 發表於 2013-3-25 22:21

請問那裏買鋁殻電阻

Want to get some 20W Aluminium shell resistor, but could nto found it in Sam Shui Po,
Any CHING would tell me where to get them?

ADA 發表於 2013-3-25 23:09

旺角老麥有....不過唔平.{:1_331:}

zoneaudio 發表於 2013-3-25 23:39

我用個d係二手拆機貨應該唔o岩師兄{:6_203:}

tomtomsuccess 發表於 2013-3-26 01:37

麥氏有呀

YYSKY 發表於 2013-3-26 02:20

乜解一定要鋁殻呢?貪佢散熱快?

chanwt 發表於 2013-3-26 07:32

YYSKY 發表於 2013-3-26 02:20 static/image/common/back.gif

嗱,我都未用過架! 都係睇書咋, 因為用係放大管陰極电阻, 电流大. 發熱高, 以免在高温下影响阻值.用鋁殼就可減少影响!
以前都係用水泥电阻, (平好多), 其實唔知係米差好遠?

其實除了散熱外, 對音質有冇影响呢?

chanwt 發表於 2013-3-26 07:42

YYSKY 發表於 2013-3-26 02:20 static/image/common/back.gif

剛看到鋁殼電阻好似都係水泥電阻加鋁殼{:1_329:}

http://www.mayloon.com.hk/joomla15/index.php?option=com_content&view=article&id=220%3Aaluminum-housed-wire-wound-power-resistor-wwr-ah-type&catid=62%3Acement-resistor-data-more&Itemid=1

corolladv 發表於 2013-3-26 08:24

增加散熱效果用 {:8_376:}

YYSKY 發表於 2013-3-26 11:15

chanwt 發表於 2013-3-26 07:32 static/image/common/back.gif
嗱,我都未用過架! 都係睇書咋, 因為用係放大管陰極电阻, 电流大. 發熱高, 以免在高温下影响阻值.用鋁殼就 ...

可以借殼散熱,又或者多支並聯分散熱力,Ohm數漂移會少啲,用靚電阻並聯就最佳。

YYSKY 發表於 2013-3-26 11:16

試試上RS網搜尋下啦。
頁: [1] 2
查看完整版本: 請問那裏買鋁殻電阻

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。