billymud 發表於 2013-3-23 12:21

音量控制個Decoder何處有售?

各位師兄,請問 相片顯示o既 音量控制缐路個Decoder在香港何處有售? thank you. {:6_195:}
search過,祖國--杭州--有廠做;但我只想買一枚,唔知淘寶點搜索。。。。

朋友架 AV amp 瓜左音量控制,我拆出測量圖中 A、B、C ,叁點都互通short晒 (電阻近乎零,疑是該decoder不正常)。

zoneaudio 發表於 2013-3-23 12:32

"比你"師兄這個是音量編碼器"encoder",用"音量編碼器"搜尋{:6_238:}

billymud 發表於 2013-3-23 12:40

zoneaudio 發表於 2013-3-23 12:32 static/image/common/back.gif
"比你"師兄這個是音量編碼器"encoder",用"音量編碼器"搜尋

十二分感謝師兄指點迷津 ! {:6_195:}

小弟英文唔得、中文唔掂,好彩今日出路遇貴人。 {:1_245:}

tomtomsuccess 發表於 2013-3-23 14:42

麥氏有冇?

billymud 發表於 2013-3-23 16:46

tomtomsuccess 發表於 2013-3-23 14:42 static/image/common/back.gif
麥氏有冇?

未問。我都唔知要幾多pulses型號先啱用。
唔該曬。{:1_245:}
淘寶前、或者會試下去女人街碰下運氣! {:1_263:}

YYSKY 發表於 2013-3-23 17:26

billymud 發表於 2013-3-23 16:46 static/image/common/back.gif
唔該曬。
淘寶前、或者會試下去女人街碰下運氣! {:1_ ...

師兄,部機有乜病徵呢?有無試過用神仙水洗洗佢呢?鴨記地灘有啲搖控器有個轆轉轉下的可唔可以借屍還魂呢?

YYSKY 發表於 2013-3-23 17:33

billymud 發表於 2013-3-23 16:46 static/image/common/back.gif
唔該曬。
淘寶前、或者會試下去女人街碰下運氣! {:1_ ...

仲有個方法可以一試,拆開個殼,如果係炭幕損耗可以試試用鉛筆芯補救,有得換新最好啦。

billymud 發表於 2013-3-23 19:13

YYSKY 發表於 2013-3-23 17:26 static/image/common/back.gif
師兄,部機有乜病徵呢?有無試過用神仙水洗洗佢呢?鴨記地灘有啲搖控器有個轆轉轉下的可唔可以借屍還魂呢 ...

朋友話架機會忽然爆聲,我都費士找炮灰喇叭去試,拆鬼左測下先。同時比較其他兩個encoders ( Imput Source 及 Multi Control) 都唔係零電阻出沒注意,所以搵定encoder 換之可也。所費毛幾又有得玩咁。{:1_343:}
神仙水洗炭膜救得返?...... 我唔想做quick & dirty, 費士個friend 日後要擡來擡去、部嘢重過我。....{:1_257:}

YYSKY 發表於 2013-3-23 19:22

billymud 發表於 2013-3-23 19:13 static/image/common/back.gif
朋友話架機會忽然爆聲,我都費士找炮灰喇叭去試,拆鬼左測下先。同時比較其他兩個encoders ( Imput Sourc ...

我講方法在無零件換情況下的維修,穩定性耐用性係差啲,再有一方法就是內部接觸點弄斜少少接觸新面積都可能解決到,搵唔到新零件可以一試。

billymud 發表於 2013-3-23 19:51

YYSKY 發表於 2013-3-23 19:22 static/image/common/back.gif
我講方法在無零件換情況下的維修,穩定性耐用性係差啲,再有一方法就是內部接觸點弄斜少少接觸新面積都可 ...

呢個係 360 degree 旋轉掣,相似既控制方法同時用於 Input Sel, Multi Control and Volume 三處。都係諗清楚先解決。多謝你的好意。

頁: [1] 2
查看完整版本: 音量控制個Decoder何處有售?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。