hin5509 發表於 2013-3-23 15:32

cheungmeimei 發表於 2013-3-23 14:51 static/image/common/back.gif
Sorry可能講得唔清楚,我是用安記PllZ把以前2.0模疑成7•1(包括front high speaker)來睇電視,故現就算用 ...

原來如此,我以為你在說用dd解碼,用pIIz應沒分別。

Einstein 發表於 2013-3-23 23:26

cheungmeimei 發表於 2013-3-23 14:51 static/image/common/back.gif
Sorry可能講得唔清楚,我是用安記PllZ把以前2.0模疑成7•1(包括front high speaker)來睇電視,故現就算用 ...

明白.....但小弟自己覺得有分別,特別係中置對白2.0 vs 5.1 就明顯2.0 冇中置,5.1 or 7.1 人聲就中置直出,集中D,而FH 就Yamaha 明顯好多

Einstein 發表於 2013-3-23 23:31

hin5509 發表於 2013-3-23 15:20 static/image/common/back.gif
dd可以有fh??請教如何設定,小弟用lx86。

FH 可以被申延出來,我86 玩9.1 PL IIz + THX CN ...etc 幾種都出齊10 隻喇叭

hin5509 發表於 2013-3-24 02:30

Einstein 發表於 2013-3-23 23:31 static/image/common/back.gif
FH 可以被申延出來,我86 玩9.1 PL IIz + THX CN ...etc 幾種都出齊10 隻喇叭

哦,即是用dd都係是能出7.1,要用PL IIz果d先有9.1

Einstein 發表於 2013-3-24 15:06

hin5509 發表於 2013-3-24 02:30 static/image/common/back.gif
哦,即是用dd都係是能出7.1,要用PL IIz果d先有9.1

Yes....

vchai 發表於 2013-3-24 15:23

hin5509 發表於 2013-3-23 00:24 static/image/common/back.gif
係喎,轉左第二聲道出到5.1了
唔該師兄!
不過關機再開又轉番去第一聲道..... ...

好似得 Panasonic 先可以 keep 住 audio channel 嘅 setting

alpinweissM 發表於 2013-3-24 16:43

我琴晚試,TV經HDMI ARC出amp嘅audio 1,有聲但amp info寫analog 2.0
已試TV轉笫二音效 (環繞),但amp info都係寫analog 2.0

有冇ching幫幫手? amp係y記2010

Einstein 發表於 2013-3-24 17:24

alpinweissM 發表於 2013-3-24 16:43 static/image/common/back.gif
我琴晚試,TV經HDMI ARC出amp嘅audio 1,有聲但amp info寫analog 2.0
已試TV轉笫二音效 (環繞),但amp info ...

Try try TV output setting, HDMI ARC > DD

wilfred 發表於 2013-3-24 18:04

咁咪好囉!其實以前85台一向都有,自從83台轉埋1080之後先冇咗,舊電視就用光纖落amp,但原來有好多師兄根本唔知,睇嚟好多師兄都係有咗數碼廣播之後先開始接觸AV!

gikifk 發表於 2013-3-24 18:44

點解我部Magic TV 5000,已set 左去多聲道,但係得2.0聲道輸出?
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10
查看完整版本: 高清翡翠台重歸5.1聲道了

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。