245141525 發表於 2009-7-3 10:57

影演唱會?

想搵師兄俾D意見~{:6_162:}
(我本身淨係識用傻瓜機{:6_147:},早前老竇買咗部D90+TAMRON DiII VC鏡頭)
月尾去睇演唱會,之前o既經驗係:如果開閃光燈影,會影晒D霧(演唱會噴果D),睇唔到;如果唔開閃光燈影,又容易手震,睇唔到......
想問吓可以點SET,或者有咩辦法?

威廉 發表於 2009-7-3 11:28

演唱會.. 等我地nel哥回應好d

ahnel 發表於 2009-7-3 13:49

唔好開閃光燈影喇, 冇用嫁, 你諗吓你個flash都閃唔到個台度, 錦你開黎做咩, 除非你坐第一行個star就行埋黎同你握手啦, 錦你就可以開flash影~

我就通常用m-mode影, 因為現場燈光閃黎閃去用a-mode同s-mode d讀數都係跳到你影唔到~
至於用咩光圈同快門, 我就以一出場第一個spotlight打落個performer度用點測光測佢塊面出黎個讀數為準~ 原因係spotlight打落去一定係準, 因為spotlight都係for錄影日後出碟用, 所以光度一定係適中同埋穏定, 同埋一般演唱會出得最多o既光源都應該係spotlight, 因為冇spotlight你都睇唔到個performer, 你試吓成晚都睇唔到佢個樣割櫈啦, 所以測spotlight係最穏陣~
例如我上次睇Kelly演唱會, 測出黎係ISO400 f3.5 1/100, 錦我就差唔多成晚都係lee個setting, 一路構圖按shutter就影足成晚, 成功率都好高, 番到屋企執少少就出得街~
另外留意o既係WB, 用auto又係好易死, 成晚五顏六色燈光閃閃, 用auto WB會錯哂, 最好開場前以5500k為標準微調就可以~
最後梗係最好有支腳架啦, 有支野傍住點都冇禁易震啦~

祝你成功影d好相post比我地睇吓~{:1_351:}

radhk 發表於 2009-7-3 14:01

又學到野, Thanks.

雷因 發表於 2009-7-3 14:28

又學到野, 多謝 Nel Sir{:1_347:}{:1_347:}{:1_347:}

245141525 發表於 2009-7-3 15:53

唔該nel兄~!{:1_347:}{:1_347:}
消化吓先~{:6_229:}

aegysd 發表於 2009-7-3 16:16

我完全唔識影相,學吓嘢先…{:6_162:}……

ysl 發表於 2009-7-3 21:15

大部份ahnel師兄講哂{:6_193:},等小弟補充小小意見:
因師兄之鏡不是大光圈鏡,唯有推高 ISO 相就求快少少快門,影 raw 格式方便後製!{:6_195:}

小瑟 發表於 2009-7-10 11:53

NEL哥真係堅~~~

lskthomas 發表於 2009-7-10 11:56

又學到野, 謝謝ching
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 影演唱會?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。