que 發表於 2013-3-21 22:56

ISOTEK 20A 電源線

今次係小弟第一次係呢個區貼文
真係第一次DIY電源線
之前只試過換下插蘇
始終電好似都係較危險野
如果有野做錯左
希望眾CHING指正
以免我家火災 {:6_136:}

物品全是英國寄出的
其實不一定是最平的
只是貪方便
1. ISOTEK 20A電線 (兩三千蚊果CLASS MODEL, 散線一米4百幾)
2. ISOTEK IEC 鍍金頭
3. AMR GOLD FUSE 13A
4. MS英式頭

其實亦不是完全是我DIY的
出貨時由於我問了他是否可以幫我整個頭上去
佢話可以
但我亦開了它睇下有冇接錯{:6_136:}
聲音方面
POST去HIFI與CAS 呃POST
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=152192&extra=page%3D1
{:6_241:}
為息眾怒
去片

個頭都好好
好清楚用咩線入

ISOTEK 20A散線

開皮

仙女散花
(雖然有CHING話銀/銅箔可以接公頭地線, 但我冇熱縮膠, 有少少怕, 所以全拆)

仲有得開

皮~~~~我繼續開

AMR GOLD 13A FUSE
見到佢PACK我真係呆左
雖然成包野有泡泡膠紙袋保護
但佢居然用類似醫生開藥比你果D袋裝住粒FUSE....

三線CUT同長度
因為地會所需較短
但折一下令佢短左

搬進新家~~~

雖然有人話MS頭質素普通
但事實又有幾多人聽得出或介意少少?
不過MS頭最大貢獻係真係好易用
真係DIY初哥恩物

完成!!!

Felis 發表於 2013-3-21 23:17

個MS頭好正,方便入線{:1_326:}

que 發表於 2013-3-21 23:24

Felis 發表於 2013-3-21 23:17 static/image/common/back.gif
個MS頭好正,方便入線

真的....
用過MS後

突然覺得MK真係好難入.......

xxijixx 發表於 2013-3-21 23:26

{:6_195:}{:6_196:}

leojai 發表於 2013-3-22 07:13

銀/銅箔接地會好d

jason1969 發表於 2013-3-22 08:11

DIY {:6_193:}

que 發表於 2013-3-22 08:20

leojai 發表於 2013-3-22 07:13 static/image/common/back.gif
銀/銅箔接地會好d

我都見到網上有分享過接地
不過第一次整又冇熱縮膠
唔敢整

而且上次開個牆蘇發現得兩條線.......{:6_192:}

YYSKY 發表於 2013-3-22 14:30

que 發表於 2013-3-22 08:20 static/image/common/back.gif
我都見到網上有分享過接地
不過第一次整又冇熱縮膠
唔敢整

你間樓都有好耐歷史啦,舊時係用鐵喉作水缐連接的,你見牆蘇兩邊羅絲連通水線位就係咁啦。

que 發表於 2013-3-22 14:36

YYSKY 發表於 2013-3-22 14:30 static/image/common/back.gif
你間樓都有好耐歷史啦,舊時係用鐵喉作水缐連接的,你見牆蘇兩邊羅絲連通水線位就係咁啦。 ...

三十年樓
大執都係十七年前了
仲唔肯定當年有冇整{:6_241:}

YYSKY 發表於 2013-3-22 15:02

que 發表於 2013-3-22 14:36 static/image/common/back.gif
三十年樓
大執都係十七年前了
仲唔肯定當年有冇整

E家做鐵喉都要穿水線㗎,因為日子一久羅絲與鐵箱耳仔接觸不良或鐵喉與電箱接觸不良,都會令水氣失效,應該搵電工check水氣是否足夠,加裝水氣制安全好多啦,簡單化就自己用萬能錶AC檔度下L缐與牆蘇羅絲間電壓有否200v以上,夠即水氣足啦反之即叫電工維修啦。小心咪被電親阿,無把握應交電工做。
頁: [1] 2
查看完整版本: ISOTEK 20A 電源線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。