eva0083hk 發表於 2013-3-19 15:49

G5入手, ISO測試@1#, 用過GH1/GX1的比較同感覺@1#, 試機相@4&11#

最初接觸M4/3係GH1(14-140), 機細操控一流, 可惜ISO 400已經開始油畫化, 就算後來加多支25 F1.4都好似發揮唔到支鏡o既質素...

之後聽聞GX1 ISO表現明顯提升, 考慮o左好耐無LVF同扭mon, 都放出GH1 body補幾舊就得來GX1 body, 金屬機身同靈活閃燈係一試難忘, 結構實淨程度亦比人專業感覺, 但用上手反mon唔用(手震o既我唔用LVF)真係好唔方便, 但GX1影夜景真係升o左level, 一般1600無問題! (只可惜NR好重手, 起碼要set -1)

然後一心計劃換返部P記有LVF(有冇反mon無所謂), GH3出o左但天價唔會考慮, 跟住G5 spec幾吸引, 等到水貨body四千頭終於忍唔住入手!

第一時間睇下高ISO時雜訊表現, 初步滿意!
雖然網上review已有ISO測試, 但我會同時100% crop光位同暗位做比較, 希望大家都可以參考一下!

[標準拍攝樣式, 對比度/清晰度@+1]

ISO 400 (參考用)

ISO 800 (好乾淨)

ISO 1600 (暗位開始有輕微雜訊, 但完全唔影響成像)

ISO 3200 (雜訊稍多, 但個人認為可用, 而用GX1時已經會慘不忍睹)

ISO 6400 (從來唔諗住用, 但又唔太差)

新增室內試機相@4#

新增室外試機相@11#

titus614 發表於 2013-3-19 16:23

恭喜師兄...我都覺得G5絕對低玩 !! 多d分享下d靚相啦{:6_236:}

jason1969 發表於 2013-3-19 19:39

好sharp {:6_193:}

eva0083hk 發表於 2013-3-19 23:53

初步試機相, 室內測光稍稍under(又或者係mon未較好光度... ):

濾鏡幾好玩, 星光&模型:

ahnel 發表於 2013-3-20 09:47

依家D機仔都真係幾鬼靚嫁喎, 多謝師兄放毒~{:6_238:}

kelvinwe.chan 發表於 2013-3-20 11:57

really thanks for sharing, good stuff!

lcf1964 發表於 2013-3-21 12:03

Ching 之前我在showroom試影咗幾張(好似係A model,唔相識較),因沒有室外測試,不知室外效果如何?

eva0083hk 發表於 2013-3-21 13:47

lcf1964 發表於 2013-3-21 12:03 static/image/common/back.gif
Ching 之前我在showroom試影咗幾張(好似係A model,唔相識較),因沒有室外測試,不知室外效果如何? ...

室外會更好(夠光嘛! )
(ching, 呢邊都見到你喎!!! )

lcf1964 發表於 2013-3-21 14:10

係呀!因為我想買,不過我睇過mobile 01嗰D相好似有少少灰,showroom又唔可以借出去影,所以有少少心大心細!

eva0083hk 發表於 2013-3-23 23:27

新增戶外試機相, 好滿意G5表現!
[今次用14-140, 意外地鏡頭表現都相應提升]
[+1/3 EV, Jpeg直出, resize only]

上次試濾鏡, 今次用"創意控制模式", 呢張係原圖

深刻藝術

動態黑白

正片負沖
頁: [1] 2
查看完整版本: G5入手, ISO測試@1#, 用過GH1/GX1的比較同感覺@1#, 試機相@4&11#

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。