kclams 發表於 2013-3-19 15:26

想upgrade線材

AV AMP Onkyo NR5009
用緊原裝Power cord

KEF XQ10
KEF XQ50C
用緊 audioquest type4 6尺線, 冇頭

Q1. AV AMP 打算換條英式PC, 但係唔識換D咩線咩插頭?

Q2.喇叭線換 Inakustik LS-603 會唔會有D浪費, 用唔盡呢?
但係唔識要D咩金銀銅頭? 2 > 2 + jumper?
中置係唔係換埋好D呢? 都係 2 > 2 + jumper?

60%睇戲, 40%聽歌
budget $5000左右

請ching們俾D意見呀, 唔該!!

plnl88 發表於 2013-3-19 15:45

For AV AMP, JPS In-wall + IP2 鉑金屎 ,冰鮮埋更佳。
若畫經 AMP 出 TV,金頭銠尾。
若畫唔經 AMP 出,則金頭金尾。
要幾多錢則要睇你條線幾長,用乜牌子頭尾了。

POWER 發表於 2013-3-19 16:50

plnl88 發表於 2013-3-19 15:45 static/image/common/back.gif
For AV AMP, JPS In-wall + IP2 鉑金屎 ,冰鮮埋更佳。
若畫唔經 AMP 出,則 ...

晶CHING~

IP2 鉑金屎= 全名係咩? 幾錢左右?

係咪TV/ AMP放呢粒都正呢?

THX~{:8_387:}

xxijixx 發表於 2013-3-19 17:01

plnl88 發表於 2013-3-19 15:45 static/image/common/back.gif
若畫唔經 AMP 出,則 ...

又嚟放毒{:6_138:} ,JPS In-wall 無買錯屎慢慢加

plnl88 發表於 2013-3-19 17:02

POWER 發表於 2013-3-19 16:50 static/image/common/back.gif
晶CHING~

IP2 鉑金屎= 全名係咩? 幾錢左右?

IP2 鉑金屎= infinity power 2 platinum fuse.
秋記,永盛好似賣緊 850 一支。
只要你部 電視唔係 32" 或以下,
借用 @Ray 師兄的金句,
"唔用唔知錯,用左方知當年白過"。

比 AV AMP 用,只要唔係用太細的衛星喇叭,
師兄們都比正面評價如:低頻實淨左,定位好左,線條明顯左。

POWER 發表於 2013-3-19 17:10

plnl88 發表於 2013-3-19 17:02 static/image/common/back.gif
IP2 鉑金屎= infinity power 2 platinum fuse.
只要你部 電視唔係 32" 或 ...

THX 晶CHING解答~{:8_389:}

但可惜我電視只有32" , 喇叭仲要係KEF3005喇叭仔~{:8_385:}

仲有個問題想問~

如果用紅腸+IP2 插落拖板度又會唔會聲畫都有提升呢? 謝謝~

plnl88 發表於 2013-3-19 17:12

xxijixx 發表於 2013-3-19 17:01 static/image/common/back.gif
又嚟放毒 ,JPS In-wall 無買錯屎慢慢加

支冰鮮鉑金屎先利害。
下次我拎條冰鮮英式去你度,
你就會後悔自己用美式了。{:6_174:}

kclams 發表於 2013-3-19 17:15

plnl88 發表於 2013-3-19 17:02 static/image/common/back.gif
只要你部 電視唔係 32" 或 ...

嘩, 我仲有部咁Sony HW-15, 咁樣咪好大獲 {:1_331:}
洗唔洗一樣用JPS In-wall + IP2?

咁睇黎要分先後次序升級了

kclams 發表於 2013-3-19 17:18

POWER 發表於 2013-3-19 17:10 static/image/common/back.gif
THX 晶CHING解答~

但可惜我電視只有32" , 喇叭仲要係KEF3005喇叭仔~

power ching
我諗你可能upgrade AMP 同埋喇叭 實際D

plnl88 發表於 2013-3-19 17:20

POWER 發表於 2013-3-19 17:10 static/image/common/back.gif
THX 晶CHING解答~

但可惜我電視只有32" , 喇叭仲要係KEF3005喇叭仔~

不如我借支銠 fuse 比師兄試下先。
師兄試到有提升先再諗其他。
始終,紅腸同鉑金屎都唔係五百文樓下的東西。
如果師兄見唔到個提升就會好肉赤了。
頁: [1] 2
查看完整版本: 想upgrade線材

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。