yuppies 發表於 2013-3-18 18:27

有關電視接收訊號問題

C兄們請幫忙指教:
朋友屋企全部番新裝修完, 開頭電視睇高清及出網都無咩問題, 但幾個月後發現睇全部高清台都會爆格跟住睇唔到 (普通台就無事), 上網又會上一陣跟住又好慢有時會斷線

已知佢全部都接入同個一線槽, 會唔會係個槽 / 拉線拉得唔好導致?

電視係 SONY 唔知咩型號 (唔洗機頂盒), 上網係 NETVIGATXR

THANK YOU VERY MUCH{:1_347:}

Gorgeous 發表於 2013-3-18 18:35

yuppies 發表於 2013-3-18 19:27

Gorgeous 發表於 2013-3-18 18:35 static/image/common/back.gif
全部高清台都會爆格跟住睇唔到 (普通台就無事) 同 上網又會上一陣跟住又好慢有時會斷線 係兩樣完全唔關事既 ...

甘會唔會同整槽拉線手工差有關係? 但開頭又無野喎{:1_342:}

hkabd 發表於 2013-3-18 20:41

相似Case, 房部Sony(用咗3幾年) 2星期前又係咁,收得唔好又起格,諗住重新追台會好D,點之追完只係收得4個台,點再追都係咁。
但廳部舊機經機頂盒收又冇問題喎

plnl88 發表於 2013-3-18 21:39

hkabd 發表於 2013-3-18 20:41 static/image/common/back.gif
相似Case, 房部Sony(用咗3幾年) 2星期前又係咁,收得唔好又起格,諗住重新追台會好D,點之追完只係收得4 ...

check 下電線位有無鬆度。

plnl88 發表於 2013-3-18 21:43

yuppies 發表於 2013-3-18 19:27 static/image/common/back.gif
甘會唔會同整槽拉線手工差有關係? 但開頭又無野喎

搵管業處黎 check check 單位的入屋前的天線分線器所接收D signal 夠唔夠。

yuppies 發表於 2013-3-19 09:44

plnl88 發表於 2013-3-18 21:43 static/image/common/back.gif
搵管業處黎 check check 單位的入屋前的天線分線器所接收D signal 夠唔夠。

明白, 我先叫朋友找找管理的看看, 唔該晒C兄{:1_347:}

mankoo米高 發表於 2013-3-19 09:54

我聽到好幾宗類似上述情況都係一些內置高清電視出現,會唔會係本身入屋訊號唔夠強加上那些內置高清Tunner嘅質素比較差關係?

gikifk 發表於 2013-3-19 10:07

其實好多屋村的訊號都比較弱,好像我住緊的大樓都係得55DB左右(強....................弱)就得番4xDB:就會有聲無畫面

從未試過多過60DB

gikifk 發表於 2013-3-19 10:08

叫過師父上黎睇過兩次,都係無改善{:6_206:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 有關電視接收訊號問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。