hh12 發表於 2013-3-17 03:15

想請教大家DIY電源線,飛水線問題

{:6_189:} 想請教大家DIY電源線,會否飛水線.如飛水線是否系頭個邊(入牆那邊)定尾個邊(入機那邊)謝謝!{:6_195:} 各位C兄…

plnl88 發表於 2013-3-17 03:51

尾個邊(入機那邊)。
但,漏電時你就大鑊了。

tomtomsuccess 發表於 2013-3-17 11:13

plnl88 發表於 2013-3-17 03:51 static/image/common/back.gif
尾個邊(入機那邊)。
但,漏電時你就大鑊了。

晶爺, 你好.

如沒有反相, 飛水也十分安全. 灟電會由水線走.

我現在只有前級落地, 各他飛地. 單點落地感覺良好.

KING 發表於 2013-3-17 11:31

係8字頭就飛水線外,其他線我全部接埋水線!

csum123 發表於 2013-3-17 11:38

三腳一定要有水線...安全至上...

plnl88 發表於 2013-3-17 12:31

tomtomsuccess 發表於 2013-3-17 11:13 static/image/common/back.gif
晶爺, 你好.

如沒有反相, 飛水也十分安全. 灟電會由水線走.

Tom哥好。
你都飛走左條水(地)線,
架機漏電時都無左水線比佢走。
多數會積左係機殼某個位度。
一個唔覺意摸左落去,
小則嚇你一跳,
大則會電傷你,兼可能燒埋部機。

tomtomsuccess 發表於 2013-3-17 13:29

I mean 飛地也十分安全. 灟電會由neutral線走

tomtomsuccess 發表於 2013-3-17 13:30

如果飛地有問題, 咁日本仔同中國人死晒啦.{:6_124:}

plnl88 發表於 2013-3-17 13:56

tomtomsuccess 發表於 2013-3-17 13:30 static/image/common/back.gif
如果飛地有問題, 咁日本仔同中國人死晒啦.

有回字標誌的(兩腳)電器會係某個位接左地,
變成浮地。加上所用電量少,無係 PSU 接地都是安全的。

用三極 PSU 的電器因用的電流大,
所以要比條地佢走左多餘的電流。
你飛走佢,線路上的元件正常時,唔會出現任何事故。
所以,好多人飛地都無事。
只驚係唔知幾時,機內某元件壞左,漏電,就會有機會出事。

如果你問有電學文憑的人仕,
佢地一定唔贊成為左避免 ground loop 同
lower noise floor 去飛走條地。

plnl88 發表於 2013-3-17 14:11

tomtomsuccess 發表於 2013-3-17 13:29 static/image/common/back.gif
I mean 飛地也十分安全. 灟電會由neutral線走

你單點落地,部機正常時,當然可以由interconnect 的 負極經 第一地流走。
到你部機唔知做乜係某一點出現左個大D的地時,你部機D noise/多餘電流
就會流左去呢個地度,唔再經interconnect 的 負極流出部機了。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 想請教大家DIY電源線,飛水線問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。