rcsmhk 發表於 2013-3-16 18:31

Philips Soundbar 好細聲

我有部Philips Soundbar 唔知點解好細聲,有冇人知乜事,有冇得整嫁?

billymud 發表於 2013-3-16 22:20

何謂大聲?细聲?
用開點樣先?......{:1_342:}
philips 返廠唔受整咩?

rcsmhk 發表於 2013-3-16 22:33

已過保養, 我將soundbar開到最大聲, 都係梗梗聽到有聲, .

billymud 發表於 2013-3-16 22:49

rcsmhk 發表於 2013-3-16 22:33 static/image/common/back.gif
已過保養, 我將soundbar開到最大聲, 都係梗梗聽到有聲, .

換插過 audio 輸入缐, 試下點?
開到最大都只僅僅聽到有聲, 可能有野 short 短路. 你開殼check check 先喇.
sound bars are typically Class-D amplifier insdie. check the voltage initially.....

rcsmhk 發表於 2013-3-16 23:02

billymud 發表於 2013-3-16 22:49 static/image/common/back.gif
換插過 audio 輸入缐, 試下點?
開到最大都只僅僅聽到有聲, 可能有野 short 短路. 你開殼check check 先 ...

點check 短路?? 我有測電錶, 或者有冇Ching / C fu識整?

billymud 發表於 2013-3-16 23:16

唔入Philips廠就去鸭寮街, Sound Bar 隨街有人整既.

sound bar 有多重輸入端,(e.g.輔助輸入, 數碼同軸輸入, 數碼光學輸入, HDMI 1.4 輸出(ARC), HDMI 輸入 1, HDMI 輸入 2), DIY的話,你要逐端測試音源, 順藤摸瓜去修理.

rcsmhk 發表於 2013-3-16 23:35

billymud 發表於 2013-3-16 23:16 static/image/common/back.gif
唔入Philips廠就去鸭寮街, Sound Bar 隨街有人整既.

Ching, 有冇好介紹?

billymud 發表於 2013-3-16 23:39

rcsmhk 發表於 2013-3-16 23:35 static/image/common/back.gif
Ching, 有冇好介紹?

sorry, 要你自己行多幾間, 商談後做抉擇, 最好.{:1_351:}

YYSKY 發表於 2013-3-17 00:33

師兄你住邊區呀?

可能Output被唔夠訊號佢食唔飽呢?

開Power再開盡個volume 用一條RCA線插入input端,手握RCA缐另一邊插頭,聽到佢放屁聲而聲量夠大就正明無壞啦。
相反咁打咗柴囉。

YYSKY 發表於 2013-3-17 00:37

補充:
隻手不要死握個插頭,只是好快咁麼一下隻插腳,如果不這樣做個喇叭反應過大瓜咗咪入我數喎,我唔負責㗎。
頁: [1] 2
查看完整版本: Philips Soundbar 好細聲

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。